Vlaamse regering pompt 35 miljoen extra in onderwijs: digitale omslag in middelbare scholen

De Vlaamse regering maakt 35 miljoen euro vrij om afstandsonderwijs volgend schooljaar vlotter te laten verlopen. Er gaat 9 miljoen naar het basisonderwijs en 25,6 miljoen naar het secundair onderwijs. Afstandsonderwijs wordt een belangrijk onderdeel van het secundair onderwijs in Vlaanderen. Het geld wordt via de koepels verdeeld en kan worden aangewend voor nieuwe laptops, internet, cloud­opslag, softwarelicenties maar ook voor extra uren voor ICT-coördinatoren.

De Vlaamse regering investeert een kleine 35 miljoen euro extra in het onderwijs voor nieuwe ICT-middelen. Minister van Onderwijs Ben Weyts (N-VA) zegt dat het afstandsonderwijs volgend schooljaar structureel verankerd wordt in het secundair onderwijs. Het budget van 35 miljoen euro gaat grotendeels naar het secundair onderwijs (25,6 miljoen euro). Het totale ICT-budget voor het onderwijs volgend schooljaar wordt daarmee in één keer verdubbeld.

(Weekend vol lockdownfeestjes: De Crem (CD&V) dreigt met celstraffen.)

“Beter voorbereid”

“De eerste golf van corona heeft ons allemaal verrast”, laat Weyts weten. “We zullen beter voorbereid zijn voor volgend schooljaar.” Het geld wordt via de koepels verdeeld over de individuele scholen. Naast de nieuwe software en hardware wordt een hoger bedrag vrijgemaakt voor leerlingen met een meer kwetsbare sociaaleconomische status (SES).

“Het is een uitgelezen opportuniteit om ons onderwijs te moderniseren en meteen ook onderwijs op maat aan te bieden”, zegt Weyts op Radio 1. “Sommigen zijn geprikkeld, en kunnen dieper op de lesinhoud doorgaan in plaats van te blijven hangen. Anderen kun je dan meer persoonlijk bijspijkeren.”

(Gezondheidsenquête coronavirus: meer financiële problemen en losser omspringen met voorschriften.)

Bedenkingen bij koepels

De onderwijskoepel GO! is tevreden met het extra budget, maar stelt dat er “meer nodig zal zijn om de digitale omslag te kunnen maken”. Katholiek Onderwijs Vlaanderen vindt de extra investering “zeer welkom en absoluut nodig”, maar vraagt zich af of ze voldoende is.

Zo staan er heel wat kosten te wachten op de scholen. Heel wat bedrijven lieten leerlingen en leerkrachten de jongste maanden gratis gebruik maken van hun software. Daar komt binnenkort wellicht een einde aan. Zo raakte afgelopen weekend alvast bekend dat het online leerplatform Smartschool, dat bijna alle middelbare scholen in Vlaanderen gebruiken, zijn prijzen opslaat voor volgend schooljaar.

(Oxford test vaccin tegen coronavirus in Zuid-Afrika en Brazilië.)

Meer
Lees meer...