Left Right
scrollTop top

Weekend vol lockdownfeestjes: De Crem (CD&V) dreigt met celstraffen


coronavirus feest pieter de crem cd&v boete celstraf lockdownfeest
© wiki commons

Minister van Binnenlandse Zaken Pieter De Crem (CD&V) zegt dat lockdownfeesten streng bestraft zullen worden. De jongste dagen moest de politie in heel het land verschillende feestjes stilleggen die ingingen tegen de federale coronaregels. De Crem waarschuwt dat illegale feesten voor een heropflakkering van het aantal besmettingen kunnen zorgen. De Crem benadrukte ook dat het vooral twintigers en dertigers zijn die de feestjes bijwoonden en de jongste tijd besmet raakten. Wie een grootschalig feest bijwoont, riskeert een minimumboete van 250 euro. Veelplegers riskeren een celstraf.

De Antwerpse politie heeft in de nacht van zaterdag op zondag een grootschalig feestje stilgelegd in een appartement op de Meir. In totaal waren er meer dan 60 mensen aanwezig, ze kregen een boete. Sommigen probeerden zich zelfs zonder succes te verstoppen voor de politie. Alle aanwezigen waren tussen de 18 en de 34 jaar. Iedereen verliet de locatie zonder verdere problemen. In Lint in de provincie Antwerpen vond enkele dagen geleden dan weer een barbecue plaats met een tachtigtal aanwezigen. Daarnaast werd er de jongste dagen in de pers bericht over feestjes met tientallen aanwezigen.

Minister van Binnenlandse Zaken Pieter De Crem waarschuwde afgelopen weekend nog op VTM Nieuws dat zo’n illegale feesten voor een heropflakkering van het coronavirus zouden kunnen zorgen. “Mijn boodschap is: doe dit niet”, zei De Crem. “Het is bijzonder pijnlijk om te zien dat juist twintigers en dertigers illegale feesten houden. Zij vormen nu de grootste groep onder de nieuwe besmettingen. Op deze manier kunnen zij ervoor zorgen dat het reproductiegetal weer boven één wordt geduwd. Dat mogen we niet laten gebeuren.”

(Gezondheidsenquête coronavirus: meer financiële problemen en losser omspringen met voorschriften.)

Gevangenisstraf

De Crem zei dat de politie voortaan meteen ter plaatse zal komen, wanneer er een melding binnenkomt van een grootschalig feest. “Alle mensen die aanwezig zijn op zulke feesten moeten beseffen dat de minimumboete 250 euro bedraagt”, zei hij. Mensen, die door de politie meerdere keren betrapt worden op zo’n feest, riskeren zelfs een gevangenisstraf. “Kijk, de weg naar het nieuwe normaal is een geasfalteerde weg, waarbij de regering duidelijk heeft uitgelegd wat er kan en wat niet kan vanaf 1 juli”, klonk het. “Wie van die geasfalteerde weg afwijkt, belandt in de gracht.”

De Crem had ook een duidelijke boodschap voor Belgen die zich in het buitenland niet aan de lokale coronaregels houden en met een boete of een arrestatie in de problemen komen: “Dan staat u er alleen voor. Daar gaan wij ons echt niet mee bezighouden.”

(Oxford test vaccin tegen coronavirus in Zuid-Afrika en Brazilië.)

Verstrenging van coronamaatregelen

Ook minister van Volksgezondheid Maggie De Block (Open Vld) waarschuwde afgelopen weekend in De Zevende Dag dat de overheid snel zal ingrijpen bij slechte coronacijfers. In dat geval zouden de huidige coronaregels verstrengd kunnen worden. “En voor alle duidelijkheid: ik heb het dan niet enkel over een verplichting van mondmaskers in de winkels”, klonk het.

(Helft van migranten die aankomen in Somalië hebben nog nooit van coronavirus gehoord.)


Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…