Apple mag (voorlopig) opnieuw de Apple Watch Series 9 en Apple Watch Ultra 2 verkopen in de VS

Het verkoopverbod op de Watch Series 9 en Watch Ultra 2, de meest recente smartwatches van Apple, is voorlopig opgeheven. Dat laat het bedrijf zelf weten na een beslissing van de U.S. Court of Appeals for the Federal Circuit. Het is wel nog wachten op een definitieve uitspraak.

In het nieuws: Er is een nieuwe ontwikkeling in de patentenstrijd van Apple en Masimo. Het verkoopverbod op de Apple Watch Ultra 2 en Apple Watch Series 9 in de Verenigde Staten is namelijk tijdelijk geschorst. Daardoor kan Apple zijn twee nieuwste modellen smartwatches toch opnieuw verkopen.

Wat ging eraan vooraf? Het medisch technologiebedrijf Masimo voert al meer dan een jaar een strijd tegen Apple in verband met het intellectuele eigendom van de technologie voor de bloedzuurstofsensor. Het bedrijf beweert dat Apple medewerkers bij hen wegplukt en zo beroepsgeheimen steelt. Het kreeg daarbij in januari al gelijk van een rechter. In oktober bevestigde de International Trade Commission (ITC) dan die uitspraak en die beslissing ging in rond Kerstmis. Daarom besloot Apple zelf al om de Apple Watch Ultra 2 en Apple Watch Series 9 uit de rekken te halen.

Wat is de laatste ontwikkeling? Apple besloot meteen in beroep te gaan tegen die uitspraak van de ITC bij de U.S. Court of Appeals for the Federal Circuit. Daar is nu recent besloten om het verkoopverbod op te schorten. Die beslissing komt er in afwachting van een volledige uitspraak in beroep over de zaak. Daarover zou het Hof van Beroep al op 15 januari Apple kunnen verhoren. Dat meldt TechCrunch. Ondertussen zijn de Apple Watch Ultra 2 en Apple Watch Series 9 dus opnieuw zowel online als in de winkel te koop in de VS.

Wat brengt de toekomst? Veel zal afhangen van de uitspraak van het Amerikaanse Hof van Beroep, maar Apple lijkt zich op verschillende scenario’s voor te bereiden.

  • In eerste instantie hoop het bedrijf te bepleiten dat zijn bloedzuurstofsensor het resultaat is van “jarenlang onvermoeibaar werken aan de ontwikkeling van technologie die gebruikers voorziet van toonaangevende gezondheids-, welzijns- en veiligheidsvoorzieningen”, en dus niet van diefstal van de technologie van Masimo.
  • Daarnaast zou Apple ook al potentiële herontwerpen hebben van de twee getroffen smartwatches. Indien nodig kan het die voorleggen aan de rechtbank om zo wel de patentbreuk te omzeilen. Het is niet duidelijk of het hier gaat om aanpassingen aan de software of hardware. In het eerste geval kan Apple naar bestaande gebruikers een update sturen, in het tweede geval moet het alle verkochte toestellen terugroepen. Dat laatste zou een enorm duren onderneming zijn.
  • Masimo zelf hoopt de zaak anders op te lossen. Het noemde in het verleden de juridische strijd over hun patent al een strijd van David tegen Goliath. Daarom zou het de zaak liever buiten de rechtbank rekenen. Zo is het naar eigen zeggen bereid om Apple tegen betaling hun technologie te laten gebruiken. Apple zelf lijkt daar voorlopig geen oren naar te hebben.
Meer
Lees meer...