“Gefeliciteerd, u bent carpet shampoo manager”: In de VS strooien ze met valse jobtitels om geen overuren te moeten betalen 

Dankzij een bijna honderd jaar oude wet hoeven bedrijven geen overuren uit te betalen aan bepaalde managers. Dit kan door creatief om te gaan met de functiebenaming van werknemers.


Beluister hier het volledige interview.

Waarom is dit belangrijk?

Werknemers worden door bedrijven met een sterke onderhandelingspositie niet voor overuren betaald.

Lauren Cohen is professor Business Administration aan de Harvard Business School. Hij legt het fenomeen uit in The Morning Drive op Business AM.

  • “Als een manager meer verdient dan een bepaald bedrag, moet het bedrijf de overuren niet uitbetalen”, legt Cohen uit. Dat kwam voort uit een wet die bijna honderd jaar geleden werd ingevoerd om werknemers te beschermen. “Nu gebruiken bedrijven die wetten tegen hun personeel.”
  • “Tijdens de Grote Depressie werd een wet ingevoerd om arbeiders te beschermen. Zo werd een federaal minimumloon ingevoerd en werd een onderscheid gemaakt tussen werknemers en managers.” De reden hiervoor was dat managers die ook eigenaar waren van de zaak, niet met alle inkomsten van het bedrijf zouden gaan lopen, maar hun personeel zouden betalen.
  • “We zien dat dat exacte bedrag dat bedrijven vrijstelt van de uitbetaling van overuren verdacht veel terugkeert in de lonen van managers. Bedrijven promoveren hun werknemers dus tot managers waar het voor hen het voordeligst is.”

Onderhandelingskracht

  • “Het personeel wil dit niet, maar we zien bedrijven met veel onderhandelingskracht dit toch doen”, zegt Cohen. “Vooral op locaties waar deze bedrijven de enige speler zijn, en werknemers dus weinig andere opties hebben.” De professor zegt dat dat geen unieke gevallen zijn, maar dit overal in de VS opduikt.
  • “Werknemers krijgen een valse titel voor het werk dat ze normaal doen. Een receptioniste aan het onthaal wordt dan director of first impressions of schoonmakers worden carpet shampoo manager. Je krijgt de titel van manager, maar je doet gewoon wat je ook zou doen als je het niet was.”
  • De uitweg is volgens Cohen een aanpassing van de wet. “Honderd jaar geleden was dit een erg logische wet, maar de wereld is veel veranderd afgelopen eeuw. Nu hebben we de technologie en de mogelijkheid om mensen te betalen voor wat ze doen en niet voor wie ze zijn.”

(ns)

Meer
Lees meer...