Dit is waarom het eigenlijk beter is om al je paaseieren in één keer op te eten

“Ze moeten niet allemaal direct op, hé!” … Iedere chocoladeliefhebber die zich graag, zonder inhouden, op een berg paaseitjes stort, zal die terechtwijzing ongetwijfeld al meermaals hebben gehoord. Maar nu blijkt dat het eigenlijk wel beter is om je chocolade-eitjes in één keer te verorberen, toch als het gaat over je tandhygiëne.

Je hebt twee soorten mensen als het gaat over het opeten van pas geraapte, gekregen of simpelweg gekochte paaseitjes. Sommigen kiezen er voor om tijdens de dag – of nog langer – af en toe één eitje te eten om zo langer te kunnen genieten van hun chocolade-eitjes. Anderen spelen dan weer liever hun buit zo snel mogelijk binnen, het optimale genot volgens hen.

Tandbederf door zuur van suiker in de chocolade

Op het eerste zicht lijkt die eerste methode de verstandigste, maar als het op je tandhygiëne aankomt, is het juist omgekeerd. Dat zegt tandarts Baresh Eyrumlu, van Banning Dental Group, in The Mirror. Paaseieren, of meer algemeen eigenlijk alle chocolade, in één keer consumeren, is veel beter voor de gezondheid van je tanden dan het eten ervan te spreiden over een langere periode.

“Elke keer als je eet, wordt de suiker in chocolade omgezet in zuur door de tandplak in je mond. Dat zuur kan vervolgens het tandoppervlak beschadigen en uiteindelijk leiden tot tandbederf. Tandbederf wordt niet veroorzaakt door de hoeveelheid suiker die je eet, maar wel door de frequentie”, legt Dr. Eyrumlu uit.

“Eén moment genieten”

“Als je dus een chocoladereep hebt en deze in vijf deelt om verspreid over je dag op te eten, is dat veel erger dan wanneer je die reep in één keer zou eten bij het ontbijt, de lunch of het avondeten. We willen zeker niet aanraden om in één keer heel veel chocolade te eten. Maar als je af en toe van een traktatie wil genieten, is het beter om dat op één moment te doen in plaats van een hele dag door te snoepen”, besluit hij.

Meer
Lees meer...