WK baanwielrennen: Lotte Kopecky pakt meteen goud in afvalling

Lotte Kopecky is de belangrijkste week van haar seizoen uitstekend begonnen. Op het WK baanwielrennen in het Schotse Glasgow verdedigde ze met glans haar titel op de afvalling. Kopecky komt de komende dagen op nog twee pisteonderdelen in actie en hoopt volgende week zondag op goud in de wegrit.

Voor Lotte Kopecky is het Super-WK in Glasgow het hoofddoel van haar seizoen. De Belgische renster is zowel op de weg als op de piste wereldtop en staat dus voor een drukke week. Om in topvorm naar Schotland af te zakken, reed ze naar eigen zeggen de Tour de France Femmes als “voorbereiding”. Dat draaide uiteindelijk veel beter uit dan verwacht met een ritzege, een groene trui, enkele dagen geel en een tweede plaats in het eindklassement.

Afvalling

Die hoogvorm hoopt Kopecky in Glasgow te verzilveren in enkele wereldtitels. De op papier makkelijkste opdracht daarvan stond zondag op de agenda. De afvalling is een redelijk nieuw discipline voor vrouwen die nog maar voor de derde keer op het programma staat. In 2021 pakte Kopecky zilver en een jaar later was ze goed voor goud. De afvalling is wel een zware, stresserende discipline waarin van alles kan misgaan. Om de twee rondes valt de laatste renster namelijk af, waardoor je voortdurend aandachtig moet zijn.

Dat deed Lotte Kopecky uitstekend. Valpartijen en neutralisaties leken haar niets te doen en ze mocht uiteindelijk tegen de Française Valentine Fortin sprinten voor de wereldtitel. Zij bleek geen partij te zijn, waardoor Kopecky haar vijfde wereldtitel op de piste pakte.

Drukke agenda

Lotte Kopecky heeft nu één dag rust voor de dinsdag opnieuw in actie komt. Dan staat de puntenkoers – haar lievelingsonderdeel op de piste – op de agenda. In die discipline won ze twee jaar geleden goud, maar eindigde ze vorig jaar nipt pas vierde. Woensdag volgt dan de omnium. Hier pakte Kopecky in 2021 zilver. Ook dit jaar zal ze naar eigen zeggen tevreden zijn met een podium.

Daarna neemt de Belgische afscheid van de piste, want zondag 13 augustus komt ze in actie in de wegrit. Daar wil ze het ontgoochelende zilver van vorig jaar doorspoelen met niets minder dan de wereldtitel.

Meer
Lees meer...