Wordt Thierry Henry nieuwe bondscoach Rode Duivels? Kans lijkt steeds groter te worden

Thierry Henry zou interesse hebben om de volgende bondscoach van de Belgische nationale voetbalploeg te worden. Daarmee zou de 45-jarige Fransman tegemoet komen aan de vragen van onder ander Romelu Lukaku en Toby Alderweireld, die zijn naam recent naar voren schoven als opvolger van Roberto Martinez.

Op de persconferentie na het gelijkspel van België tegen Kroatië en de daarbij horende uitschakeling op het WK in Qatar maakte Roberto Martinez ongeveer een maand geleden bekend dat hij stopt als bondscoach. Die beslissing was naar eigen zeggen al genomen voor de start van het ontgoochelende wereldkampioenschap. De Spaanse trainer, die ook technisch directeur was bij de KBVB, had een aflopend contract eind 2022. Voor het WK was er geen nieuwe deal gevonden. Martinez zag dat als een gebrek aan respect en hield daarom de eer aan zichzelf.

Vacature

Sindsdien is de KBVB op zoek naar een nieuwe bondscoach (en een nieuwe technische directeur). Het maakte iets later ook de taskforce van vier personen bekend die die zoektocht in goede banen moeten leiden. Op 14 december plaatste de voetbalbond vervolgens een officiële vacature online.

Daarop zouden al heel wat kandidaat-bondscoaches gereageerd hebben. Volgens Het Laatste Nieuws deed Thierry Henry dat niet officieel. De krant schrijft in een ondertussen opnieuw verwijderd artikel dat de Fransman wel informeel liet weten aan de KBVB dat hij interesse heeft in de job.

Lukaku en Alderweireld

Het is niet de eerste keer dat de naam van Henry valt als mogelijke opvolger voor Roberto Martinez. De voormalige topspits was namelijk zowel van 2016 tot 2018 als van 2021 tot nu assistent onder de Spanjaard. In die rol lag hij heel goed in de spelersgroep.

Romelu Lukaku schoof hem dan ook begin dit jaar in een interview met Sky Italia naar voren als nieuwe bondscoach. “Hij heeft een winnaarsmentaliteit, heeft in zijn carrière al alles gewonnen en heeft respect voor elke speler. Hij weet hoe we onze doelen kunnen bereiken en kent de ploeg. Hij is de ideale man voor de job. Of hij het ook zal worden, weet ik niet”, zei hij toen.

In het Eén-programma Vrede op Aarde was ook Toby Alderweireld enthousiast over Henry. “Henry heeft in zijn carrière alles gewonnen wat je kunt winnen. Bovendien kent hij de ploeg, dat is toch belangrijk. Ik snap dat er verjonging nodig is, maar je moet ook weten waar we vandaan komen. Henry zou wat dat betreft de ultieme oplossing zijn”, zei de ervaren verdediger daar.

Matig palmares als coach

Ondanks de vele positieve geluiden zijn er toch ook twijfels bij Thierry Henry als bondscoach. Ondanks zijn indrukwekkend palmares als speler heeft de Fransman namelijk nog maar weinig bewezen als hoofdtrainer. In het seizoen 2018 – 2019 was hij 20 wedstrijden trainer bij AS Monaco in Frankrijk. Daar won hij maar 4 matchen voor hij ontslagen werd. Van 2019 tot 2021 was hij vervolgens aan de slag in de MLS bij Montreal Impact. Ook daar kon hij maar 10 van zijn 29 matchen als coach winnen.

Meer
Lees meer...