Zeewier kan methaanuitstoot koeien verminderen met 82 procent

Volgens een wetenschappelijk onderzoek kunnen boeren de methaanuitstoot van hun koeien gevoelig verlagen door zeewier toe te voegen aan hun voeding. De onderzoekers hebben een daling vastgesteld van 82 procent bij koeien die vijf maanden zeewier kregen bij hun voeding.

Het voederen van zeewier aan koeien is een levensvatbare langetermijnmethode om de uitstoot van broeikasgassen door hun oprispingen en winderigheid te verminderen, zo hebben wetenschappers ontdekt. Volgens hen is het voldoende om een beetje zeewier in hun voeding te verwerken om daar de positieve effecten van te zien. Dat schrijft The Guardian op basis van het onderzoek.

Effecten na vijf maanden

De effecten van de aangepaste voeding waren al na vijf maanden zichtbaar. Gedurende die periode is de methaanuitstoot van de koeien die zeewier kregen, gezakt met 82 procent. Dat is geen onbelangrijk gegeven, aangezien methaan een zeer krachtig broeikasgas is. Methaan heeft een kortere levensduur in de atmosfeer dan kooldioxide, maar is meer dan 30 keer zo effectief in het vasthouden van warmte.

De wetenschappers hebben zich gebaseerd op een ouder onderzoek waaruit bleek dat zeewier de methaanuitstoot op korte termijn kon verlagen. “Wij beschikken nu over solide gegevens die aantonen dat zeewier in de voeding doeltreffend is om broeikasgassen te verminderen en dat de doeltreffendheid niet vermindert mettertijd”, aldus Ermias Kebreab, landbouwwetenschapper aan de Universiteit van Californië. Hij heeft het onderzoek gevoerd samen met de afgestudeerde doctoraatsstudent Breanna Roque.

Geen impact op de smaak

Hoe komt het eigenlijk dat koeien methaan uitstoten? Daarvoor moeten we kijken naar de manier waarop koeien gras verteren. Tijdens dat verteringsproces ontstaat er methaan in de pens van het dier. Dat methaangas komt vervolgens vrij via oprispingen, winderigheid en uitwerpselen.

Volgens Kebreab zou de toevoeging van zeewier aan het dieet van de koe geen impact hebben op de smaak van het vlees en de melk. Ze hebben daarvoor verschillende blinde smaaktesten uitgevoerd.

“Er is nog meer werk te doen, maar we zijn zeer bemoedigd door deze resultaten”, zei Roque. “We hebben nu een duidelijk antwoord op de vraag of zeewiersupplementen de methaanuitstoot van vee duurzaam kunnen verminderen en de effectiviteit op lange termijn.”

Een rapport van het Global Carbon Project, dat vorig jaar werd gepubliceerd, toonde aan hoe belangrijk het is om de methaanuitstoot te verminderen. Volgens dat rapport werd er in 2019 per miljard delen in de atmosfeer 1.875 eenheden methaan aangetroffen. Dat is ruimschoots tweeënhalve keer meer dan de niveaus die voor het begin van het industriële tijdperk werden opgetekend. 

Lees ook:

(tb)

Meer
Lees meer...