Stiekem kijken we allemaal naar jeugdseries van vroeger. Het populairste voorbeeld daarvan is Avatar: The Last Airbender. De Nickelodeonserie verscheen voor het eerst in 2005 maar is nog steeds ontzettend populair. Op het internet circuleren er daardoor nog steeds een hele boel weetjes over Avatar Aang en zijn vrienden. Dit zijn 10 dingen die jij mogelijk nog niet wist over Avatar: The Last Airbender.
1. De schrijvers wilden een relatie tussen Zuko en Katara
Als je Avatar: The Last Airbender gezien hebt, heb je ongetwijfeld genoten van de evolutie van Zuko. In drie seizoenen tijd ontwikkelt de verbannen vuurprins zich tot een van de helden uit de serie. Zo staat hij Avatar Aang bij in zijn strijd tegen de vuurheer en leert hij hem de kunst van het vuursturen. Toch lijkt het erop dat de makers nog een extra verrassing voor hem in petto hadden. Zo zagen verschillende schrijvers een toekomst tussen hem en Katara, Aangs watersturende crush. Hoewel er duidelijke tekens waren van chemie tussen de twee, kwam het nooit tot een relatie. Katara werd verliefd op Aang en Zuko kreeg verkering met May (dat chagrijnige meisje uit de vuurnatie).
2. Sokka was bedoeld als een serieus personage
Avatar: The Last Airbender zou niet hetzelfde zijn zonder Sokka. Hoewel hij geen enkel elementen kon beheersen, is Katara’s broer een van de essentiële personages uit de serie. Team Avatar zou dan ook weinig voorstellen zonder zijn creativiteit en absurd gevoel voor humor. Oorspronkelijk was Sokka nochtans bedoeld als een serieus personage. Pas op het allerlaatste moment, weken de bedenkers af van dat idee. Het was stemacteur Jack DeSena die zijn eigen humoristische toets gaf aan het personage. Dat bleek een geniale ingeving want de krijger uit de Zuidelijke Waterstam werd een van de absolute publieksfavorieten.
3. Toph was oorspronkelijk een man
In Avatar: The Last Airbender zien we hoe het het blinde meisje Toph Beifong uitgroeit tot de beste aardemeester uit de hele serie. Zo gebruikt ze haar beperking als een voordeel om de aarde rond haar nog beter te kunnen waarnemen. Het oorspronkelijke ontwerp van Toph zag er nochtans helemaal anders uit. Van een klein meisje met een visuele beperking was absoluut geen sprake. Toph zou een gespierde man worden, die iets weg moest hebben van Dwayne ‘The Rock’ Johnson. Dat idee werd uiteindelijk gebruikt voor ‘de beuker’, een andere aardsturend personage uit de serie.
4. Het Laogai-meer was een echt werkkamp
In Avatar: The Last Airbender wordt Aangs vliegende bizon Appa gevangengenomen door een groep zandstuurders. Uiteindelijk vinden ze hem onder het Laogai-meer. Dat is de geheime uitvalsbasis van de Dai Li, de staatspolitie van Ba Sing Se, de hoofdstad van het Aarderijk. Onder het meer vonden heel wat gruwelijke dingen plaats. Zo werden opstandige burgers gehersenspoeld doormiddel van hypnose. De naam van het meer is afgeleid van het Chinese woord Laogai, wat ‘hervorming door arbeid’ betekent. De term leende zijn naam aan verschillende strafkampen die onder het bewind van Mao Zedong werden opgericht. Net zoals in de serie, werden alle tegenstanders van het Communistische regime naar deze kampen gestuurd. Daar moesten ze werken in de meest verschrikkelijke omstandigheden.
5. Monnik Gyatso is vernoemd naar de Dalai Lama
Hoewel de naam van de serie anders doet vermoeden, krijgen we in Avatar: The Last Airbender weinig achtergrondinformatie over de luchtnomaden. Een van de weinige luchtmeesters die we te zien krijgen is monnik Gyatso, Aangs leermeester en vaderfiguur. Zijn personage is genoemd naar Tenzin Gyatso, beter bekend als de Dalai Lama. Geen onlogische keuze aangezien monnik Gyatso heel wat gelijkenissen vertoont met de spirituele leider. Gyatso is zachtaardig en heeft een goed gevoel voor humor. Bovendien is de naamkeuze een duidelijke verwijzing naar het Tibetaans Boeddhisme waarop de luchtnomaden geïnspireerd zijn.
6. Elk boek begint op dezelfde manier
Het verhaal van Avatar: The Last Airbender is opgebouwd op een unieke manier. Zo kreeg de serie een heel duidelijke structuur mee die tot in detail wordt uitgevoerd. Het duidelijkste voorbeeld daarvan is het begin van elk nieuw boek. Dat begint elke keer op dezelfde manier. We krijgen telkens een overzicht van de hoogtepunten van het vorige seizoen. Die flashback wordt gevolgd door een shot van Avatar Aang die ontwaakt uit zijn droom. Dit komt voor het eerst voor aan het begin van boek 2, wanneer Aang meereist met een vloot van de Noordelijke Waterstam. In het derde seizoen gebeurt dit opnieuw maar dan aan boord van een vuurnatieschip. Dit kleine detail toont aan dat de makers niets aan het toeval hebben overgelaten.
7. Azula zou uitgehuwelijkt worden
Prinses Azula in een romantische relatie. Hoewel trouwe fans het zich bijna niet kunnen voorstellen, is dat precies wat de bedenkers van Avatar voor ogen hadden. Aan het einde van boek 3 moest Azula uitgehuwelijkt worden aan een andere invloedrijke jongeman uit de Vuurnatie. Omdat de schrijvers niet genoeg ruimte hadden voor de uitwerking van dat verhaal, werd het idee uit het script geschrapt. Een opluchting van formaat voor haar verloofde want samen zijn met de psychopathische vuurprinses lijkt ons allesbehalve rozengeur en maneschijn.
8. De ‘kolenman’ was bedoeld als een eenmalige grap
Trouwe fans kennen hem ongetwijfeld wel. Op de meest willekeurige momenten kruist de beruchte ‘kolenman’ de paden met Team Avatar. De ‘kolenman’ of ‘cabbage man‘ in het Engels, duikt voor het eerst op in het eerste seizoen wanneer zijn kraam verwoest wordt door een groep overenthousiaste aardmeesters. Daar zou het oorspronkelijk bij blijven. Omdat de grap enorm in de smaak viel bij de fans, kreeg hij nog drie andere optredens in de serie. Zijn bekende uitspraak ‘My Cabbages!’ is ondertussen een geheel eigen leven gaan lijden. Zo werd er volop gespeculeerd over de achtergrond van het personage. In The Legend of Korra, de vervolgserie uit 2012, ontdekken we dat de ‘kolenman’ het succesvolle bedrijf ‘Cabbage Corp.’ leidt. Eind goed al goed dus voor de onfortuinlijke marktkramer.
9. De serie speelde zich oorspronkelijk in de toekomst af
Avatar: The Last Airbender werd wereldwijd geprezen door de Oosters-geïnspireerde setting van het verhaal. Bij de eerste brainstorm in 2001 lag er niets meer op tafel dan een schets van een kale jongen en zijn vliegende bizon. Dat verhaal leek nog mijlenver verwijderd van de serie die we allemaal kennen. Het wordt nog gekker als je bedenkt dat de wereld van Avatar een futuristisch universum moest worden. Ook de personages zagen er heel anders uit in dat ontwerp. Zo kreeg Aang oorspronkelijk gezelschap van een robot met de naam Momo-3. Een stuk minder schattig dan een vliegende ringstaartmaki als je het ons vraagt.
10. Oom Iroh was niet altijd een tamme goedzak
Oom Iroh die het pad van de Vuurnatie kiest. Het is een van de meest onwaarschijnlijke dingen die hadden kunnen gebeuren tijdens de serie. Iroh is een van de meest geliefde personages uit Avatar: The Last Airbender. Hij is wijs en grappiger en lijkt daarmee in niks op zijn jongere broer, de kwaadaardige vuurheer Ozai. Bovendien is hij een echt vaderfiguur voor Zuko. We kunnen ons dus onmogelijk voorstellen dat Iroh zijn neefje de rug toe zou keren. Niks blijkt minder waar. In het originele script fungeert Iroh als een dubbelspion die Zuko verraadt aan de Vuurnatie. Uiteindekijk lieten de schrijvers die plottwist achterwege. Gelukkig maar want Iroh’s verhelderende theemomenten zouden nooit meer hetzelfde zijn.