4 redenen waarom je een prepaid creditcard moet gebruiken

Geschreven met input van Financer.com.

Net zoals een klassieke kredietkaart gebruik je een prepaid creditcard om betalingen te verrichten, bijvoorbeeld in een winkel, op het internet of in het buitenland. En net zoals met een klassieke kredietkaart kan je ook met een prepaid creditcard geld afhalen aan de bankautomaat. Er zijn verschillende redenen waarom je een prepaid creditcard goed kan gebruiken.

Eenvoudig en voordelig betalen in het buitenland

Als je regelmatig naar niet-Europese landen reist, is betalen vaak voordeliger met een kredietkaart dan met een gewone bankkaart. Een extra voordeel is natuurlijk dat je ook eenvoudig een reisbudget kan voorzien en je je geen zorgen hoeft te maken over valuta’s omruilen. Je haalt dan gewoon meteen de juiste geldbriefjes uit de automaat en hoeft verder niks te regelen. 

Een ander bijkomend voordeel met een prepaid kaart is dat je steeds een duidelijk overzicht hebt van je budget: je kan enkel het geld uitgeven dat je op je kaart zet. Met een klassieke kredietkaart kan je al wel eens in de problemen komen op reis of elders.

Je moet er wel rekening mee houden dat je je prepaid creditcard soms moet openstellen voor een aantal landen. Bovendien willen niet alle autoverhuurbedrijven prepaid creditcards accepteren, dus in dat geval kan een klassieke kredietkaart toch een betere keuze zijn.

Gelukkig zijn er wel opties zoals bunq, waarbij de prepaidkaart dezelfde eigenschappen heeft als een gewone creditcard en je dus wel een auto kan huren zonder problemen.

Verder is er natuurlijk het betaalgemak, want je klassieke bankkaart wordt niet overal geaccepteerd. Dat is zelfs in Europa het geval. Zo kan je er niet altijd mee betalen aan de Franse tolwegen of aan tankstations, terwijl kredietkaarten overal worden geaccepteerd. Vaak kan je zelfs in de kleinste restaurants met een kredietkaart betalen.

Verzekerd met een prepaid creditkaart

Niet alleen klassieke kredietkaarten komen met extraatjes. Ook prepaid creditcards bieden vaak gratis verzekeringen, zoals een reisannulatieverzekering, een aankoopbeschermingsverzekering of een kaartfraudeverzekering. Natuurlijk moet er net zoals bij klassieke kredietkaarten altijd even gekeken worden naar de kleine lettertjes. Er kan bijvoorbeeld sprake zijn van een eigen risico. Hoe dan ook heb je dergelijke garanties niet wanneer je je bankkaart gebruikt. Alleen al daarom is een prepaid creditcard te overwegen.

Doeltreffend het budget beheren

Bovendien helpt een prepaid creditcard de controle over de uitgaven te behouden. Je bepaalt zelf eenvoudig een uitgavenlimiet, waardoor je bewuster omgaat met je geld. Dat is bijvoorbeeld handig voor ouders die hun studerende kinderen een week- of maandbudget ter beschikking willen stellen. Zeker tijdens hun studentenjaren leren ze op die manier heel goed hoe ze met hun budget moeten omgaan. Ze kunnen gerust eens feesten als de beesten, maar ze weten dat er een limiet is die ze niet kunnen overschrijden. Het is alleszins beter dan dat ze toegang hebben tot een spaarrekening.

Anonieme betalingen verrichten

Ten slotte kan een prepaid creditcard anoniem worden gebruikt, maar we moeten wel zeggen dat deze mogelijkheden toch steeds beperkter worden. Sinds 15 augustus 2020 zijn de regels veel strenger geworden ten gevolge van de zogenaamde Vijfde Anti-witwasrichtlijn. Dit uit vrees voor fraude of de financiering van terrorisme. 

Voor anoniem gebruik van een prepaid creditcard mag er bijvoorbeeld maar een maandelijkse limiet zijn van maximaal 150 euro en bovendien mag de kaart enkel worden gebruikt om goederen of diensten te kopen. Ook bij betalingen op afstand van meer dan 50 euro is de uitgever verplicht om zijn klant te identificeren. In de praktijk zijn er dan ook nog maar weinig mogelijkheden om de prepaid creditcard anoniem te gebruiken.