Verwoestende overstromingen door zware regen in Midden-Europa: dodental stijgt tot 17

Midden-Europa is de afgelopen dagen getroffen door hevige overstromingen die tientallen levens hebben geëist. Van Polen tot Roemenië kampen steden met enorme schade aan infrastructuur en eigendommen, terwijl hulpdiensten op volle kracht werken om de situatie onder controle te krijgen.

Zware regenval en het snel stijgende waterpeil hebben in meerdere Centraal-Europese landen geleid tot overstromingen met verwoestende gevolgen. Tot nu toe zijn ten minste 17 mensen om het leven gekomen, verspreid over verschillende landen zoals Polen, Tsjechië, Roemenië en Oostenrijk.

In Polen riep de regering de noodtoestand uit en maakte 1 miljard zloty (ongeveer 234 miljoen euro) vrij voor noodhulp. Premier Donald Tusk drong ook aan op financiële steun van de Europese Unie om de wederopbouw te ondersteunen.

Polen: Evacuaties en oevers breken door

In het zuidwesten van Polen, in de stad Nysa, werd een evacuatiebevel afgegeven nadat een oever instortte. Ook in de noordoostelijke stad Ostrava in Tsjechië werd een industrieel gebied overspoeld nadat een dam doorbrak op de rivier de Odra. Bewoners keken met angst toe hoe het water razendsnel steeg en een groot gebied onder water zette.

De Poolse regering heeft de staat van natuurramp uitgeroepen en schakelde militaire hulp in om de schade te beperken. Er wordt intensief samengewerkt met buurlanden zoals Tsjechië en Slowakije om gecoördineerd te reageren op de situatie. Steden als Litovel in Tsjechië staan grotendeels onder water, waarbij lokale autoriteiten wanhopig proberen om verdere schade te voorkomen.

Overstromingen bereiken nieuwe gebieden

Naast Polen en Tsjechië worden ook andere delen van Europa getroffen. In Roemenië vielen zeven doden en in Oostenrijk verdronken twee ouderen in hun huis. Ook in deze landen proberen de autoriteiten met man en macht om de schade onder controle te krijgen. Ondertussen bereiden steden zoals Bratislava in Slowakije en Boedapest in Hongarije zich voor op mogelijke overstromingen langs de Donau, een rivier die kritisch hoog staat door de aanhoudende regen.

De komende dagen blijven hulpdiensten in hoogste staat van paraatheid. Het aantal slachtoffers kan nog verder oplopen naarmate er meer gebieden getroffen worden en het water zich verder verspreidt.

Meer
Lees meer...