Israël verwerpt voorstellen voor staakt-het-vuren in conflict met Hezbollah

De Israëlische regering heeft resoluut een staakt-het-vurenvoorstel van 21 dagen afgewezen, dat werd ingediend door zowel de Verenigde Staten als Frankrijk. Minister van Buitenlandse Zaken Israël Katz kondigde aan dat Israël vastbesloten is door te gaan met militaire operaties tegen Hezbollah totdat de veiligheid in Noord-Israël volledig is hersteld. Premier Benjamin Netanyahu gaf ondertussen het Israëlische leger de opdracht om onverminderd door te gaan met de operaties.

Ondanks dat premier Netanyahu nog geen formele reactie heeft gegeven op de voorstellen, voerden Israëlische strijdkrachten direct nieuwe luchtaanvallen uit op Hezbollah-stellingen in Libanon. De Israëlische minister van Financiën, Bezalel Smotrich, drong aan op de volledige vernietiging van Hezbollah en benadrukte dat enkel hun capitulatie de terugkeer van ontheemde inwoners zou garanderen.

Ook de extreemrechtse fractie, onder leiding van minister van Nationale Veiligheid Itamar Ben-Gvir, sprak zich fel uit tegen een staakt-het-vuren. Zij beschouwen de wapenstilstand als een moment waarop Hezbollah zich kan hergroeperen en nieuwe aanvallen kan voorbereiden.

Conflict escaleert

Het huidige conflict bereikte een nieuw hoogtepunt nadat Israël de zwaarste luchtaanvallen op Libanon sinds 2006 lanceerde, waarbij meer dan 600 doden vielen. Deze escalatie volgde op maanden van grensoverschrijdend vuur tussen Israël en Hezbollah, waarbij de spanningen opliepen tot bijna een volledige oorlog. Hezbollah reageerde met raketaanvallen op Israëlische steden, waaronder Tel Aviv, al wist het Israëlische luchtafweersysteem de schade aanzienlijk te beperken.

Grondoperatie op komst?

Opmerkelijk is dat de Israëlische legerleider deze week suggereerde dat een grondoperatie in Libanon een reële optie is. Troepen aan de grens kregen het bevel zich voor te bereiden op een mogelijke oversteek. Hoewel het onduidelijk blijft of deze operatie daadwerkelijk zal plaatsvinden, zet Israël ondertussen extra reservetroepen in om de noordelijke regio te versterken.

De escalatie vindt zijn oorsprong in een reeks vuurgevechten tussen Israël en Hezbollah, die werden geïnitieerd na een aanval van Hamas op Israëlische gemeenschappen in oktober vorig jaar. Sindsdien is het geweld tussen de twee partijen alleen maar toegenomen, met het huidige conflict als dieptepunt.

Meer
Lees meer...