Nieuwe studie linkt Ozempic aan vertraagde veroudering


In het kort

  • Onderzoek suggereert een verband tussen semaglutide (Ozempic) en vertraagde veroudering.
  • Studies geven aan dat semaglutide veelbelovend zou kunnen zijn bij het behandelen van verschillende aandoeningen, waaronder hartfalen, artritis, de ziekte van Alzheimer en kanker.
  • Het verbeteren van de algehele gezondheid door deze medicatie zou een significante invloed kunnen hebben op het vertragen van het verouderingsproces.

Recent onderzoek suggereert een mogelijk verband tussen semaglutide, bekend als Ozempic, en vertraagde veroudering. Professor Harlan Krumholz van de Yale School of Medicine benadrukt de indrukwekkende voordelen van het geneesmiddel die verder gaan dan de initiële toepassingen bij de behandeling van diabetes type 2 en obesitas. Studies geven aan dat semaglutide veelbelovend zou kunnen zijn voor de behandeling van een breed scala aan aandoeningen, waaronder hartfalen, artritis, de ziekte van Alzheimer en zelfs kanker.

Professor Krumholz suggereert dat het verbeteren van de algehele gezondheid door deze medicatie een significante invloed zou kunnen hebben op het vertragen van het verouderingsproces. Deze baanbrekende bevindingen, gepubliceerd in vooraanstaande medische tijdschriften zoals het Journal of the American College of Cardiology, werden gepresenteerd op de European Society of Cardiology Conference 2024.

Bevindingen en onderzoek

Aan de Select-studie, gefinancierd door Novo Nordisk, de fabrikant van Ozempic, namen meer dan 17.600 deelnemers van 45 jaar of ouder deel die gedurende drie jaar 2,4 mg semaglutide of een placebo kregen. De deelnemers werden gecategoriseerd als zwaarlijvig of te zwaar en hadden hart- en vaatziekten maar geen diabetes.

Onderzoekers stelden vast dat personen die het geneesmiddel innamen een lager sterftecijfer hadden door verschillende oorzaken, waaronder hart- en vaatziekten en Covid-19. Beide groepen kregen Covid-19, terwijl beide groepen Covid-19 kregen. Hoewel beide groepen in vergelijkbare mate Covid opliepen, vertoonden degenen die semaglutide gebruikten een significant lager sterftecijfer (2,6 procent) in vergelijking met de placebogroep (3,1 procent). Hoewel vrouwen minder ernstige ongewenste cardiovasculaire voorvallen vertoonden, verminderde semaglutide consistent het risico op dergelijke uitkomsten voor alle deelnemers, ongeacht geslacht.

Implicaties en voorzorgsmaatregelen

Het geneesmiddel verbeterde ook effectief de symptomen van hartfalen en verlaagde ontstekingsniveaus, ongeacht gewichtsverlies. Dr. Benjamin Scirica, hoofdauteur van een van de onderzoeken en professor aan de Harvard Medical School, benadrukt dat deze bevindingen de associatie versterken tussen overgewicht en obesitas met een verhoogd sterfterisico door verschillende oorzaken. Hij stelt echter dat krachtige op incretine gebaseerde therapieën zoals semaglutide dit risico effectief kunnen veranderen.

Semaglutide, dat als receptgeneesmiddel wordt aangeboden door de NHS onder de merknamen Wegovy (voor obesitas) en Ozempic (voor diabetes), werkt als een eetlustremmer. Het wordt via injecties toegediend en bootst het hormoon GLP-1 na, waardoor het een gevoel van verzadiging opwekt en het hongergevoel vermindert.

Experts waarschuwen om semaglutide niet te zien als een snelle oplossing of een vervanging voor gezond eten en bewegen. Ze benadrukken het belang van medisch toezicht bij het gebruik van deze medicatie en wijzen op mogelijke bijwerkingen en risico’s zoals misselijkheid, maagklachten, een opgeblazen gevoel en winderigheid.

Meer
Lees meer...