Steeds meer phishing met AI-gegenereerde stemmen; criminele richten zich op Gmail


In het kort

  • Phishing met AI-gegenereerde stemmen zorgt voor bezorgdheid onder beveiligingsexperts.
  • Techconsultant Sam Mitrovic beschreef een overtuigende phishingpoging waarbij hij meldingen en telefoontjes van Google ontving, maar met ongebruikelijke red flags.
  • Experts benadrukken individueel bewustzijn als een cruciaal verdedigingsmechanisme tegen geavanceerde phishing.

Een recente phishingpoging met AI-gegenereerde stemmen heeft geleid tot bezorgdheid onder beveiligingsexperts en leiders in de technische industrie. Garry Tan, CEO van Y Combinator, benadrukte dit geraffineerde plan op sociale media en benadrukte het belang van waakzaamheid tegen dergelijke aanvallen.

Tech consultant Sam Mitrovic beschreef een soortgelijke ervaring in zijn blogpost, waarin hij beschreef hoe hij zowel meldingen als telefoontjes ontving die afkomstig leken te zijn van Google, in een poging om zijn Gmail-account te herstellen. Hoewel Mitrovic de zwendel uiteindelijk herkende aan verschillende rode vlaggen, waaronder een ongebruikelijk e-mailadres en AI-gegenereerde stempatronen, erkende hij de overtuigende aard van deze aanvallen en waarschuwde hij anderen om voorzichtig te blijven.

Red flags herkennen en jezelf beschermen

Mitrovic beschreef specifieke indicatoren die wijzen op mogelijke phishingpogingen, zoals ongevraagde berichten voor accountherstel, telefoontjes van Google tenzij een gebruiker een Google Business-profiel heeft en e-mailadressen die niet direct zijn gekoppeld aan Google-domeinen. Hij benadrukte ook het belang van het verifiëren van afzenderinformatie en het zoeken van hulp bij betrouwbare bronnen.

Ondanks de toenemende complexiteit van deze zwendelpraktijken, benadrukken experts dat individuele bewustwording een cruciaal verdedigingsmechanisme is. Door meldingen, telefoontjes en e-mails zorgvuldig te onderzoeken, kunnen gebruikers zichzelf beschermen tegen dergelijke kwaadaardige oplichtingspraktijken.

Meer
Lees meer...