Aanhouding Andrew Tate opnieuw met 30 dagen verlengd

De broers Andrew (36) en Tristan Tate (34) moeten nog minstens tot 27 februari 2023 in de Roemeense gevangenis blijven. Dat heeft een Roemeense rechter beslist. Het is al de tweede keer dat de arrestatie van de broers, die verdacht worden van mensenhandel en verkrachting, met 30 dagen verlengd wordt.

Eind 2022 voelde de omstreden voormalige kickbokser, zakenman en influencer Andrew Tate de noodzaak om te tweeten naar klimaatactiviste Greta Thunberg dat hij 33 zeer vervuilende auto’s heeft. Hij vroeg daarbij ook om haar e-mailadres om “hun respectievelijke enorme verbruik” naartoe te kunnen sturen. Greta’s antwoord liet niet lang op zich wachten. Ze stuurde terug: “Ja, vertel het me a.u.b.. Je kan me mailen via smalldickenergy@getalife.com”.

Dat kon het zelfverklaarde alfamannetje Andrew Tate niet zomaar laten passeren. Eerst reageerde hij op de tweet van Thunberg met haar eigen woorden “how dare you?“. Tien uur later deelde Tate ook een filmpje, waarin hij in een badjas een sigaar rookt. Daarin haalde hij uit naar Greta Thunberg en zei hij dat ze “een pion van de Matrix” is.

Arrestatie

Iets later, op 29 december 2022, werd Andrew Tate – samen met zijn broer en twee vrouwen – gearresteerd door DIICOT, een speciale eenheid van de Roemeense politie. In het aanhoudingsbevel staat te lezen dat het gaat om mensenhandel en verkrachting. Daarbij zouden zes slachtoffers zich gemeld hebben.

De aanklagers menen dat de broers Tate hun slachtoffers hebben gelokt volgens de zogenaamde loverboy-methode. Daarbij zouden ze hen een relatie hebben beloofd, waarna ze hen “door middel van fysiek geweld, mentale intimidatie en dwang” verplicht hebben om pornografisch materiaal te produceren voor websites. In maart zou een van de broers ook een vrouw hebben verkracht, waarna de Roemeense autoriteiten zes slachtoffers hebben geïdentificeerd. Sinds hun arrestatie is de aanhouding van de broers Andrew en Tristan Tate van 24 uur verlengd naar 30 dagen. Hun advocaat ging later tegen die verlenging in beroep, maar kreeg daarbij ongelijk. Sindsdien zijn ook heel wat bezittingen van de broers in beslag genomen.

“Opiniemisdrijf”

Donderdag hebben de aanklagers nu om een nieuwe verlenging van 30 dagen gevraagd. Dat laat Ramona Bolla, een woordvoerder van DIICOT, weten aan The Associated Press. Een rechter keurde dat verzoek vrijdag goed. De kans is groot dat Andrew en Tristan Tate opnieuw in beroep gaan tegen die beslissing. Als ze daarbij geen gelijk krijgen, moeten ze minstens tot 27 februari in de cel blijven.

“We blijven erbij dat de broers Tate op dit moment eigenlijk worden vastgehouden voor een opiniemisdrijf, voor wat ze op een gegeven moment in de online omgeving zeiden en niet voor wat ze werkelijk in hun privéleven deden”, zei Constantin Ioan Gliga, een van de advocaten van de beklaagden, aan het Roemeense nieuwsmedium Gandul.

Meer
Lees meer...