In het Global Innovation and Technology Center (GITC) in Leuven ontwikkelde de grootste bierfabrikant AB InBev een nieuwe techniek om het brouwproces milieuvriendelijker te maken. Concreet gaat het over de toevoeging van de gasbellen aan het bier zonder kookproces. De innovatie past binnen de Duurzaamheidsdoelstellingen 2025 van de brouwerij en wordt gratis gedeeld met kleine brouwerijen.
In maart kondigde AB InBev enkele ambitieuze duurzaamheidsdoelen voor 2025 aan. De brouwerij zet onder meer in op slimme landbouw, waterbeheer en circulaire verpakkingen. De innovatieve techniek om bubbels aan de drank toe te voegen, past binnen deze doelstellingen en zou zorgen voor een lagere CO2-uitstoot. Dat laat AB InBev weten in een persbericht.
Bubbels zonder koken
Koken is cruciaal om bubbels aan het bier toe te voegen. “Koken en die gasbellen zijn de “heilige koe” in het brouwproces. Zo goed als elke brouwer gaat via een kookproces”, zegt David De Schutter, AB InBev directeur Research & Development voor Europa.
De bellen ontstaan door stoom. Voor dat proces is er veel hitte en water nodig. De nieuwe techniek vereist minder energie. Er wordt nu gas in de brouwketel geblazen waardoor de thermische reactie wel optreedt, zonder dat de vloeistof aan het koken wordt gebracht. Voor de diehard fans: de smaak verandert gelukkig niet en het bier kan zelfs langer bewaard worden.
Gratis patenten voor kleine brouwerijen
AB InBev is ervan overtuigd dat deze techniek heel wat interesse zal wekken bij andere brouwers. De firma wil kleine brouwerijen daarom een duwtje in de rug geven. Zij kunnen namelijk een gratis licentie aanvragen.
Grote brouwerijen zullen wel een vergoeding moeten betalen in functie van hun volume en de impact van de verandering. AB InBev schat dat de innovatie zichzelf binnen twee jaar terugbetaalt.
Steun
Vlaams minister van Werk, Economie, Innovatie en Sport Philippe Muyters (N-VA) steunt het initiatief van AB InBev: “De ontwikkeling van AB InBev toont dat goede innovatie winst oplevert op zoveel vlakken. Het is nog maar eens een bewijs dat onze industrie begaan is met vraagstukken rond duurzaamheid, energie en klimaatopwarming. En daar worden we allemaal beter van, zowel de planeet als de economie. De kennisdeling met andere brouwerijen kan op de koop toe onze rijke biercultuur flink versterken. Daar hef ik alvast het glas op.”
1.200 olympische zwembaden
Als de techniek in alle brouwerijen van AB InBev wordt toegepast, zal dat leiden tot een vermindering van de CO2-uitstoot met 5 procent. Dat komt overeen met het energieverbruik van 120.000 gezinnen per jaar en 1.200 olympische zwembaden aan water dat wordt bespaard.
Maar een wereldwijde toepassing zal vermoedelijk nog wel even duren. Voorlopig wordt de techniek enkel toegepast in de brouwerijen van Leuven, Jupille en Magor (Verenigd Koninkrijk).
Today, we announced our #2025goals. Learn more about how we are addressing social & environmental challenges from our CEO.
— Anheuser-Busch InBev ? (@abinbev) 21 maart 2018