In het kort
- Een vergaderkater is het uitgeputte gevoel na een slechte of ineffectieve vergadering.
- Houd deelnemerslijsten klein en gefocust door vergaderonderwerpen als vragen te formuleren.
- Als er geen relevante vragen zijn, overweeg dan een e-mail in plaats van een vergadering.
Wat is een vergaderkater?
Hebt u ooit een vergadering verlaten met een uitgeput en onproductief gevoel? Dat aanhoudende gevoel van uitputting na een slechte of ineffectieve bijeenkomst wordt een “vergaderkater” genoemd.
Dit fenomeen, waarbij de negativiteit van een slechte vergadering doorwerkt in uw werkprestaties, komt vaak voor. Uit een onderzoek van Harvard Business Review bleek dat meer dan 90 procent van de respondenten wel eens een vergaderkater had gehad. Bijna de helft (47 procent) gaf aan daardoor minder betrokken te zijn bij hun werk.
De belangrijkste oorzaken van deze frustratie zijn:
- Irrelevante discussies (59 procent)
- Onduidelijke agenda’s of doelstellingen (59 procent)
- Slecht tijdbeheer (53 procent)
- Gebrek aan bruikbare resultaten of follow-up (48 procent)
- Ongelijke of lage participatie (39 en 38 procent)
- Ineffectieve facilitering (30 procent)
Hoe voorkom je een vergaderkater?
Hoewel vergaderingen soms onvermijdelijk zijn, zijn er manieren om ze productiever te maken en een vergaderkater te voorkomen. Steven Rogelberg, auteur van The Surprising Science of Meetings, deelde zijn tips hierover met CBS News.
Ten eerste adviseert hij om de deelnemerslijst klein en gefocust te houden. Om te bepalen wie er echt aanwezig moet zijn, kun je vergaderonderwerpen als vragen formuleren. “Zo weet je beter wie echt nodig is”, legt Rogelberg uit.
Daarnaast is het belangrijk om duidelijke doelen te stellen. “Je weet wanneer de vergadering moet eindigen en of deze succesvol is geweest: de vragen zijn beantwoord”, zegt hij. Als je geen relevante vragen kunt bedenken, is een vergadering waarschijnlijk niet nodig. In dat geval kun je beter een e-mail sturen.
Open communicatie is cruciaal
Voor werknemers die met een vergaderkater worstelen, is open communicatie met collega’s essentieel. Bespreek mogelijke oplossingen en reflecteer op eerdere vergaderingen. Dit helpt om begrip te kweken en veerkracht op te bouwen.
“Door met collega’s te praten over hoe je toekomstige situaties kunt aanpakken, vergroot je je vaardigheden en veerkracht”, zegt Rogelberg. Dit maakt het gemakkelijker om minder productieve vergaderingen effectief te navigeren.