Gen Z pleit voor een kortere werkweek met meer flexibiliteit


In het kort

  • Gen Z pleit voor flexibiliteit en grenzen, zoals een vierdaagse werkweek.
  • Te lange werkdagen kunnen leiden tot burn-out en gezondheidsrisico’s.
  • Vroege carrièrefasen vragen vaak extra inspanning, maar zelfzorg blijft cruciaal.

De zoektocht naar de ideale werkweek

Hoe lang moet generatie Z eigenlijk werken? Experts zijn het er niet over eens. Terwijl sommigen pleiten voor een traditionele 40-uren week, benadrukken anderen dat veeleisende sectoren meer uren kunnen vereisen. Het recente voorstel van Google-medeoprichter Sergey Brin voor een 60-uren week leidde tot controverse. Het onderstreept de druk op jonge professionals om hun toewijding te tonen.

Balans tussen werk en privé

Experts waarschuwen dat te lange werkdagen onhoudbaar zijn. Ze kunnen leiden tot burn-out, uitval en gezondheidsproblemen. Dan Kaplan van ZRG Partners benadrukt het belang van een holistische kijk op succes: “Echt succes wordt gemeten aan alle dimensies van je leven, niet alleen aan carrière en financiën.” Dit meldde hij aan Fortune.

Verschuiving in werkcultuur

De coronapandemie bracht een omslag teweeg in de werkcultuur. Thuiswerken bevorderde het bewustzijn van welzijn. Gen Z, die nu de arbeidsmarkt betreedt, hecht veel waarde aan grenzen en flexibiliteit. Uit een enquête van A.Team blijkt dat 80 procent van Gen Z een vierdaagse werkweek steunt.

Extra inspanning in vroege carrièrefasen

Ondanks deze verschuivingen erkennen experts dat vroege carrièrefasen vaak extra inspanning vereisen. Leermogelijkheden ontstaan vaak door extra projecten aan te nemen en initiatief te tonen. Jackie Dube van The Predictive Index adviseert jonge professionals om “bij zoveel mogelijk teams betrokken te raken” en hun energie te gebruiken om ervaring op te doen.

De ideale werkweek navigeren

Er is geen one-size-fits-all antwoord op de vraag hoe lang Gen Z moet werken. Jasmine Escalera van MyPerfectResume stelde in een gesprek met Fortune voor om te focussen op ‘de sweet spot in termen van output’ in plaats van starre werktijden. Gen Z heeft de kans om een toekomst vorm te geven waarin succes niet alleen wordt afgemeten aan gewerkte uren, maar ook aan welzijn en een gebalanceerd leven.

Meer
Lees meer...