Amerikaans Congreslid en notoir cryptoscepticus pleit niet meer voor totaalverbod: “Er zit te veel geld en macht achter crypto”

In een recent interview beweert het Amerikaanse Congreslid Brad Sherman dat een verbod op crypto momenteel geen optie is. Sherman, een bijzonder cryptokritische Democraat, eist nochtans al sinds 2019 een verregaande beteugeling van de sector.

Waarom is dit belangrijk?

Er zijn nog een pak horden te nemen vooraleer cryptomunten algemeen aanvaard en gebruikt worden. De grote vrees waarmee veel kleine beleggers kampen – dat de industrie in de wieg doodgeknepen wordt door de regeldrift van overheden – dient, met dergelijke uitlatingen van mensen die zelfs als groot cryptoscepticus bekendstaan, iets afgezwakt.

In een gesprek met het dagblad LA Times zei de politicus dat de Amerikaanse cryptosector in de loop der jaren behoorlijk machtig is geworden. Hij voegde eraan toe dat de hoge donaties aan politici en de sterke cryptolobby het onmogelijk maken om een algemeen verbod op te leggen. “We hebben het in het begin niet verboden omdat we niet beseften dat het belangrijk was, en we hebben het nu niet verboden omdat er te veel geld en macht achter zit”, wierp Sherman op.

Grapmunten

De Democraat eist nochtans al sinds 2019 een verbod op crypto, schrijft de cryptonieuwssite Cointelegraph. Zo’n drie jaar later heeft Sherman zijn wens over een totaalverbod bijgestuurd en pleit hij nu eerder voor een forse regulering van de cryptomarkt. Sherman ziet in digitale activa een systemische bedreiging voor het Amerikaanse financiële netwerk, en een ondermijning van de suprematie van de dollar.

Het Amerikaanse Congreslid zei zich ook zorgen te maken over goedgelovige, kleine beleggers die vaak ten prooi vallen aan oplichters. Maar hij gaf toe dat elke inspanning van de rechterlijke macht om beleggers te beschermen, niet zal werken zolang men blijft investeren in grapmunten, zoals Shiba Inu en Dogecoin. “Het is moeilijk om een subcomité te leiden dat gewijd is aan de bescherming van beleggers in een land waarin mensen willen inzetten op memecoins“, klonk het.

Voorstanders

De Amerikaanse politiek is erg verdeeld over de kwestie. Zo zijn er ook veel voorstanders van crypto.

Eerder dit jaar beweerde bijvoorbeeld het Texaanse Congreslid Pete Sessions dat Bitcoin, ’s werelds meest waardevolle digitale munt, een sleutelfactor zou kunnen zijn bij het “opnieuw vormgeven van Amerika’s energieonafhankelijkheid”. In tegenstelling tot Sherman was de Republikein van mening dat BTC “op één lijn ligt met de Amerikaanse waarden en de dollar zal versterken”, bericht de nieuwssite CryptoPotato.

Dit standpunt kreeg de de steun van Republikeins senator Cynthia Lummis – misschien wel de grootste voorstander van Bitcoin in de Amerikaanse politiek en een zelfverklaard ‘hodler‘. Lummis stapte al in 2013 in crypto door 5 BTC aan te schaffen toen de prijs ervan rond de 300 dollar lag. In 2021 vulde zij haar voorraad aan met nieuwe Bitcoins ter waarde van 100.000 dollar.

Belabberd jaar

De koers van Bitcoin bereikte in november 2021 een recordhoogte van 68.000 dollar. Maar tot dusver heeft crypto er een belabberd jaar op zitten. De torenhoge inflatie in de VS en daaropvolgende renteverhogingen van de Fed, de oorlog in Oekraïne en de groeivertraging in China zouden ertoe geleid hebben dat beleggers alle als riskant beschouwde activa (dus ook techaandelen) hebben laten vallen.

(jvdh)

Meer
Lees meer...