Left Right
scrollTop top

Anonymous richt zich met dreigvideo op Elon Musk, maar wie zit er echt achter?


Elon Musk 2021
© Elon Musk – (Isopix)

Er is een video opgedoken waarin Anonymous zich richt tot Elon Musk. Het hackercollectief heeft het gehad met de manier waarop de baas van Tesla en SpaceX de cryptomarkt beïnvloedt met zijn tweets. Of de dreigvideo echt uitgaat van Anonymous is moeilijk echter moeilijk te zeggen.

“Dit is een bericht van Anonymous, voor Elon Musk”, begin de video van 3 minuten en 47 seconden die zowel op YouTube als op Facebook verscheen. Daarna volgen heel wat verwijten en beschuldigingen aan wat zij “de zoveelste narcistische rijke kerel die wanhopig op zoek is naar aandacht” noemen.

Manipuleren cryptomarkt

De makers van de dreigvideo zijn vooral boos op Elon Musk omdat de omstreden zakenman met zijn vele Tweets de cryptomarkt zou beïnvloeden. De laatste maanden heeft Musk namelijk regelmatig op Twitter en in de media gesproken over Bitcoin en Dogecoin. De ene keer doet hij dat positief, de andere keer negatief. In beide gevallen is er meestal snel een groot effect te zien op de koers van die cryptomunt.

“Het lijkt erop dat de spelletjes die je hebt gespeeld met de cryptomarkten levens hebben verwoest”, klinkt het in de video. Elon Musk zou met zijn “openbare driftbuien” volgens hen “minachting tonen voor de gemiddelde werkende mens” en “dromen laten verdwijnen”. Het bericht eindigt met een waarschuwing. “Je denkt misschien dat je de slimste persoon in de kamer bent, maar nu heb je je gelijke ontmoet”, valt te horen, waarna afgesloten wordt met de klassieke slotzin het hackerscollectief. “We are Anonymous! We are legion. Expect us.”

Wie is het ‘echte’ Anonymous

Zware beschuldigingen en dreigementen dus, maar toch is het niet helemaal duidelijk wie echt achter de video zit. De boodschap is op YouTube gepost door een relatief klein account met maar 160.000 abonnees die in verleden nog maar twee andere video’s postte. Het Twitteraccount @YouAnonCentral (met 5,9 miljoen volgers) claimde iets later met een blogpost wel dat zij achter de video zitten. Een nog groter Twitteraccount @YourAnonNews (met 6,7 miljoen volgers) ontkent dan weer iets met de boodschap te maken hebben.

Zoals altijd bij Anonymous is het dus heel moeilijk om te achterhalen of een actie echt van hen uitgaat. Juist door de anonieme aard van het hackerscollectief is het namelijk onmogelijk te bepalen wie het ‘echte’ Anonymous is. Wat er ook van waar moge zijn, het is duidelijk dat Elon Musk zelf niet echt wakker ligt van de video. “Dood niet wat je haat. Bewaar wat je liefhebt”, tweette hij namelijk kort na het verschijnen van de dreigvideo.


Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…