Left Right
scrollTop top

Wie is Anthony Nti uit ‘De Slimste Mens ter Wereld’ en waar kan je hem van kennen?


Anthony Nti
© Play4

Acteur Jeroen Perceval kon gisteren de ijzersterke Merol naar huis spelen na acht afleveringen. Hij zal het vanavond samen met Dena Vahdani (die twee afleveringen op rij won) opnemen tegen een opkomend regietalent. Anthony Nti werd al gelauwerd voor zijn kortfilms. Dit is waar je hem van kan kennen.

Vanavond krijgen Jeroen Perceval en Dena Vahdani het gezelschap van regisseur Anthony Nti in De Slimste Mens ter Wereld. Hij won al verschillende prijzen met zijn kortfilms, maar kan hij ook deze televisiequiz winnen?

Anthony Nti

Anthony Nti werd geboren in Ghana en verhuisde toen hij 10 jaar oud is met zijn vader naar België. In ons land studeerde hij aan de Brusselse filmschool RITCS. Met zijn afstudeerproject Boi wist hij in 2016 al hoge ogen te werpen. Zo won de kortfilm de prijs voor Beste debuut op het Kortfilmfestival in Leuven. 

In de daaropvolgende jaren maakte Anthony Nti videoclips voor verschillende artiesten. Daarnaast is hij ook coregisseur voor de Ketnetreeks Hoodie en de reeks De Shaq van Eén. Die laatste was een van de vier korte “coronareeksen” die de openbare omroep vorig jaar lanceerden. Deze reeksen werden gemaakt tijdens de lockdown en gaven jonge filmmakers de kans om een project uit te werken voor de openbare omroep.

Da Yie

Dit jaar maakte Nti kans op een Oscar. Hij stond op de shortlist in de categorie Beste kortfilm. Op die lijst stonden maar 10 films meer, waaronder zijn kortfilm Da Yie. Uiteindelijk haalde hij het niet bij de vijf genomineerden, maar de kortfilm won wel verschillende belangrijke prijzen. Zo won het de publieksprijs op het Filmfestival Gent, de prijs voor Beste Vlaamse kortfilm op het Internationaal Kortfilmfestival Leuven en de Grand Prix op het kortfilmfestival van Clermont-Ferrand. Die laatste wordt gezien als het grootste kortfilmfestival ter wereld.

Da Yie betekent “slaap zacht” en gaat over een man die kinderen probeert te ronselen voor een bende. De film is gebaseerd op de jeugd van Anthony Nti in Ghana. Daar werd hij als kind vaak gebruikt om allerhande klusjes op te knappen. Het gaat daarbij vaak om volwassenen die op speelpleintjes kinderen rekruteren. Da Yie werd gefilmd in Ghana in 2017 en kwam pas twee jaar later uit.

Kan Anthony Nti De Slimste Mens ter Wereld worden?

Regisseurs doen het doorgaans goed op De Slimste Mens ter Wereld. Zo won Adil El Arbi het programma enkele jaren geleden nog. Toch gelooft Anthony er niet helemaal in, maar hij heeft wel andere ambities. “Ik weet niet of ik De Slimste Mens ter Wereld ga worden, maar misschien kan ik dat wel presenteren volgende keer. Als Erik dat kan, dan kan ik dat ook wel.”

Veel voorbereiding heeft Anthony niet gedaan. Zo vertelt hij in het interview voor z’n eerste deelname dat hij pas die dag begonnen is met zich voor te bereiden. “Ik was daarjuist in de loge een beetje aan het oefenen. Ik hoop dat dat genoeg is.”

Bekijk hier het voorinterview met Anthony Nti:

De Slimste Mens ter Wereld is elke maandag tot vrijdag rond 21.35 uur te zien op Play4 en GoPlay.be.


Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…