Antwerpenaren moeten voortaan hun vingerafdrukken plaatsen bij nieuwe identiteitskaart

Antwerpen identiteitskaart vingerafdruk
Pixabay

Het stadsbestuur van Antwerpen is deze week begonnen met het nemen van vingerafdrukken van inwoners die een nieuwe elektronische identiteitskaart aangevraagd hebben. De bevoegde instanties benadrukken wel dat de vingerafdrukken enkel af te lezen zijn van identiteitsbewijzen en niet centraal bewaard worden.

Antwerpen stapt als één van de eerste grote Vlaamse steden mee in het Europese traject. De Europese Unie wil van onze elektronische identiteitskaart een veiliger en meer universeel identiteitsdocument maken. De elektronische identiteitskaart moet voldoen aan alle strenge internationale regels. Dat gebeurde eerder al voor de paspoorten of reispassen.

Daarom legt de EU aan de lidstaten op om vingerafdrukken te integreren in nieuwe identiteitsbewijzen. Op die manier moeten identiteitscontroles in de toekomst gemakkelijker verlopen.

Niet centraal opgeslagen

Antwerps schepen voor Loketten Nabilla Ait Daoud (N-VA) stelt in de Mediahuis-kranten dat het systeem in eerste plaats bedoeld is om “identiteitsfraude tegen te gaan”: “Belangrijk om te weten is dat de vingerafdruk enkel aanwezig is op de kaart zelf, en niet centraal opgeslagen wordt.”

De autoriteiten kunnen dus enkel je vingerafdrukken zien door de chip van je identiteitskaart te lezen. Antwerpenaren, die een nieuwe identiteitskaart aanvragen, zullen zowel bij het aanvragen op het gemeentehuis als bij het afhalen (ter controle) hun vingerafdrukken moeten laten nemen.

Nieuwe lay-out

De nieuwe identiteitskaarten krijgen trouwens een ander design. Ze hebben een andere kleur, de foto staat links in plaats van rechts en in geperforeerde vorm ook op de achterzijde. Daarnaast staat de chip op de achterkant van de kaarten. Hierdoor moet de kaart op een andere manier in de kaartlezer worden gestoken.

Gesponsorde artikelen