Anuna De Wever loopt stage bij de groene fractie in het Europees parlement: Kyra Gantois woedend

newsmonkey

Anuna De Wever en Adélaïde Charlier, de leiders van de Belgische klimaatorganisatie Youth for Climate (YFC), starten een een deeltijdse stage van enkele maanden bij de groene fractie in het Europees parlement. De Wever benadrukt dat ze geen lid wordt van Groen of een andere partij. Voormalig YFC-lid Kyra Gantois reageert misnoegd en stelt dat De Wever nu alle geloofwaardigheid kwijt is, omdat YFC een politiek neutrale organisatie is.

De Wever en Charlier namen zelf het initiatief voor de stage. “Na de COP (klimaatconferentie, red.) is gebleken dat Europa de leiding zal nemen in de strijd tegen de klimaatcrisis”, zegt De Wever aan de Mediahuis-kranten. “We hebben dan rondgevraagd of er mogelijkheden waren. Voor Youth for Climate is dit een opportuniteit. We willen meer druk zetten. Met een seat at the table komen we dichter bij het beleid.”

Stap opzij binnen Youth for Climate

De Wever en Charlier zeggen ook dat ze binnen Youth for Climate (voorlopig) naar de achtergrond verdwijnen. Voordien waren ze woordvoerders van de beweging. “Zoals iedereen weet, is Youth for Climate een politiek neutrale beweging”, schrijft Anuna De Wever op Twitter. “Om dat standpunt te garanderen, zullen we een stap opzij zetten als woordvoerders. We zullen wel actief blijven in de beweging en er alles aan doen om druk te zetten op alle beleidsmakers.”

Kyra Gantois woedend

Kyra Gantois is niet tevreden met het nieuws. Ze stond met Anuna De Wever aan de wieg van YFC, maar het kwam tot een intern conflict tussen de twee. “Héél jammer, kleur bekennen”, schrijft Gantois op Twitter. “Wij zijn YFC begonnen als een apolitieke beweging voor en door jongeren en nu is het gewoon om zeep. Allemaal goed en wel dat dit een goede kans is, maar nu is de geloofwaardigheid zeker weg … blij dat ik er afstand van genomen heb.”

Gesponsorde artikelen