Apple haalt WhatsApp en Threads uit App Store in China op vraag van overheid

Apple heeft de apps WhatsApp en Threads, beiden van Meta, moeten verwijderen uit de App Store in China. Het deed dit op vraag van de Chinese overheid die oordeelde dat de apps een gevaar vormen voor de nationale veiligheid. Ook Telegram en Signal, twee andere berichtenapps, zijn niet meer te vinden op de Chinese App Store.

China blijft achterdochtig voor apps uit het buitenland. Dat heeft het land nu nog maar eens bewezen. Op vraag van de Chinese overheid heeft Apple namelijk vier populaire berichtenapps verwijderd uit de App Store.

WhatsApp, Threads, Telegram en Signal

Concreet gaat het om de apps Whatsapp, Threads, Telegram en Signal. Het gaat om berichtenapps van buitenlandse bedrijven die volgens de Chinese overheid een gevaar vormen voor de nationale veiligheid. Dit wordt bevestigd door Apple in een statement aan Reuters. “De Cyberspace Administration van China heeft geëist om deze apps te verwijderen uit de Chinese App Store omdat ze zich zorgen maken over de nationale veiligheid. We zijn verplicht om de wet te volgen in de landen waarin we actief zijn, zelfs als we het er niet mee eens zijn.” Apple laat niet weten wat die veiligheidsproblemen dan precies inhouden.

Hoewel de Meta-apps WhatsApp en Threads dus gebannen zijn, zijn Facebook, Instagram en Messenger voorlopig wel nog steeds te vinden in de Chinese App Store. Ook de westerse apps YouTube en X bleven gespaard van de vraag van de Chinese overheid.

De “Great Firewall”

De apps die nu verwijderd werden uit de App Store in China, werden eigenlijk maar amper gebruikt. Dit is het gevolg van wat de “Great Firewall” genoemd wordt. In China worden de meeste buitenlandse apps namelijk automatisch geblokkeerd op Chinese netwerken. Daardoor kan je er enkel gebruik van maken via een vpn-verbinding.

Door de apps weg te halen uit de App Store, hoopt China wellicht dat minder mensen geneigd zullen zijn om deze apps toch te gebruiken via vpn.

Meer
Lees meer...