‘Archer’ krijgt releasedatum voor twaalfde seizoen

Hoewel velen al enkele jaren het einde van de animatieserie Archer voorspellen, blijft de reeks overstoordbaar doorgaan, even onverzettelijk als zijn hoofdrolspeler. Dat er een twaalfde seizoen in de maak was, is al langer bekend, maar nu kreeg dat seizoen ook een releasedatum. Op woensdag 25 augustus 2021 komen in de Verenigde Staten de eerste twee afleveringen uit van het acht afleveringen tellende twaalfde seizoen.

PAS OP: Dit artikel kan lichte spoilers van de vorige seizoenen van Archer bevatten.

Het eerste seizoen van Archer dateert al van september 2009 In al die jaren wist de reeks een heel trouwe fanbase te verzamelen. De eerste keer dat die fans vreesden voor het einde van hun favoriete animatiereeks was aan het einde van seizoen 7 in 2016. De laatste aflevering daarvan sloot namelijk af met een beeld van het levenloze en met kogels doorzeefde lichaam van hoofdrolspeler Sterling Archer, drijvend in een zwembad.

Drie bizarre seizoenen met Archer in coma

De drie seizoenen die daarna volgden, zijn voor sommige fans de beste seizoenen van de reeks, terwijl anderen er juist helemaal niets van moeten weten. Feit is dat de makers van Archer zich voor die 24 afleveringen (8 per seizoen) zwaar creatief hebben uitgeleefd. Alle avonturen uit die seizoenen spelen zich dan ook al in het hoofd van Archer tijdens zijn drie jaar lange coma. De drie seizoenen spelen zich telkens af in drie verschillende periodes uit de voorbije eeuw en hoewel de vaste personages grotendeels terugkeren, doen ze dat vaak in een compleet andere rol.

Omdat je dat droomprincipe niet eindeloos kan herhalen, verklaarden ook na seizoen 10 heel wat mensen dat het einde van Archer nu wel echt nabij was. Maar, een klein jaar geleden kwamen de makers van reeks onverwachts met de boodschap dat Archer nog minstens een elfde seizoen zou krijgen … en dat Sterling Archer daarin eindelijk zou ontwaken uit zijn lange coma.

Veranderde machtsverhoudingen

Seizoen elf keerde qua opbouw opnieuw enigszins terug naar wat Archer zo succesvol had gemaakt. Al gebeurt dat voor Archer zelf wel met de nodige moeilijkheden. Op drie jaar tijd zijn de machtsverhoudingen op zijn werk, zijn moeders geheime dienst ISIS, compleet veranderd. De narcistische Sterling Archer is uiteraard niet van plan om zich door zomaar bij neer te leggen en wil snel zijn plaats helemaal bovenaan opnieuw innemen.

Cast met overleden Jessica Walter

In seizoen twaalf zien we ongetwijfeld nog meer hoe Archer het gezag van zijn moeder compleet negeert en zich probeert te bewijzen door al hun opdrachten alleen op te proberen lossen. Naast Sterling Archer (met de stem van H. Jon Benjamin) keren ook de andere hoofdpersonages zoals Lana Kane (Aisha Tyler), Cheryl/Carol Tunt (Judy Greer), Cyril Figgis (Chris Parnell), Pam Poovey (Amber Nash), Ray Gillette (Adam Reed) en Algernop Krieger (Lucky Yates) terug.

Opvallend is dat het ernaar uit ziet dat de stem van Malory Archer nog steeds zal verzorgd worden door Jessica Walter. Zij overleed die eind nochtans op 80-jarige leeftijd. Mogelijk heeft de iconische actrice haar rol nog ingesproken voor ze stierf.

Wanneer komt Archer seizoen 12 uit?

De eerste twee afleveringen van het twaalfde seizoen van Archer zijn in de Verenigde Staten vanaf 25 augustus te zien op zender FXX en één dag later op de streamingdienst Hulu. Bij ons zijn de eerste elf seizoenen van Archer nu al te bekijken op Netflix,. Op het meest recente seizoen te kunnen kijken, moesten we wel bijna drie maanden langer wachten dan de kijkers in de VS.

Zoek je ondertussen iets anders om te bekijken? Dit zijn de 50 beste series op Netflix!

Meer
Lees meer...