Arjen Lubach lanceert ‘#WatLaf’-banden nadat KNVB stopt met ‘#OneLove’-banden in het voetbal

De Koninklijke Nederlandse Voetbalbond kwam afgelopen week onder vuur te staan. Eerder maakte de bond namelijk bekend dat het zou stoppen met de acties rond de #OneLove-armbanden in het voetbal als steun voor de LGBTQIA+-gemeenschap. Dat viel bij velen natuurlijk niet in goede aarde, waardoor komiek en presentator Arjen Lubach vond dat er iets aan gedaan moest worden.

Er is al langer heel wat te doen rond de acceptatie van de LGBTQIA+-gemeenschap in het voetbal. Het grootste voorbeeld daarbij was het verbod op de #OneLove-armband tijdens het WK voetbal in Qatar.

Die band diende als symbolisch statement tegen “alle vormen van discriminatie”, maar bevatte regenboogkleuren. Daardoor waren ze een doorn in het oog van Qatar en zijn homofobe wetgeving. Spelers die de band wel droegen, riskeerden een gele kaart.

Nederland

Zowel bij ons als in andere landen werd toch vastgehouden aan soortgelijke acties tegen discriminatie op verschillende momenten doorheen het seizoen. Ook in Nederland was dat het geval, maar daar kon die actie vaak op heel wat tegenwerking rekenen. Zo waren er vorig seizoen heel wat spelers die weigerden om de band te dragen omdat dat inging tegen zaken waar zij in geloofden.

De Koninklijke Nederlandse Voetbalbond (KNVB) hield in eerste instantie nog vast aan die actie, maar deze week lieten ze weten er mee te zullen stoppen. Op die manier zou de keuze voor een regenboogband niet langer bij de organisatie liggen, maar wel bij de clubs zelf. Dat vinden velen een laffe keuze.

#WatLaf

Ook presentator Arjen Lubach had het erover in De Avondshow en vond dat hij er iets aan moest doen. Hij lanceerde dan maar meteen een nieuwe regenboogarmband die vanaf nu voor iedereen te koop is.

In plaats van de woorden ‘One Love‘ koos hij voor ‘Wat Laf’ om aan te tonen wat hij van de beslissing vindt. Naast de regenboogkleuren en de tekst, staat ook het logo van de voetbalbond afgebeeld. De actie lijkt alvast een succes, want ondertussen zijn er al meer dan duizend exemplaren verkocht.

Bekijk de volledige video van Arjen Lubach hier:

De #WatLaf-banden zijn te vinden op deze website.

Meer
Lees meer...