Belgische dj Henri PFR is kind aan huis op Tomorrowland: “Het heeft niet alleen mijn carrière, maar mijn hele leven veranderd”

Arno Partissimo, Henri PFR: Tomorrowland

Dat de Brusselse dj Henri PFR aan een gestage klim bezig is, is een understatement. Hij speelde maar liefst drie sets op Tomorrowland 2019 en heeft pas de vernieuwende single Going On uitgebracht. Die werd oorspronkelijk trouwens ingezongen door Eurosongwinnaar Duncan Laurence. Wij spraken met Henri PFR over de wereldwijde naamsbekendheid van Tomorrowland, draaien bij tropische temperaturen en lekker doen waar je zin in hebt.

Hoe is het gegaan? Je stond dit weekend drie keer op Tomorrowland?

Henri PFR: “Ja. Op ‘The Gathering’, Martin Solveig & Friends Stage en op de Hexagon Stage. Het was f*cking crazy. Toen ik mijn set begon, stond er bijna geen volk klaar, maar na vijf minuten stond het vol. Ik had dat echt niet verwacht, want het was zo warm, in de 30 graden.”

Is het lastig om een set te doen in die weersomstandigheden?

“Dat is moeilijk en ik had wat schrik, want als het zo warm is, willen mensen wel dansen, maar dat lukt meestal gewoon niet. Ik had me voorgesteld dat ik een set zou draaien en er wat mensen voor me zouden staan die niet zouden bewegen, maar dat was niet het geval. Ze hielden allemaal hun armen in de lucht en waren allemaal aan het springen. Die laatste set was heel speciaal, waarschijnlijk één van mijn beste sets op Tomorrowland.”

Wereldwijde naamsbekendheid van Tomorrowland

Hoe belangrijk is Tomorrowland voor de EDM-scene?

“Tomorrowland is hoe dan ook één van de grootste dancefestivals in de wereld. Het gaat in België door, voor mij is het dus een enorme eer dat ik hier als Belgische artiest mag staan. Het is nu al het derde jaar op rij dat ik hier optreed. Je kan als Belgische artiest niet beter zitten dan hier.”

Hoe heeft Tomorrowland je carrière veranderd? Heeft het deuren geopend?

“Natuurlijk, want iedereen kent Tomorrowland. Als je naar Thailand gaat, met mensen praat die niets van muziek kennen en zegt dat je van België bent. Dan zeggen ze ‘ha, België, Eden Hazard en Tomorrowland’. De hele wereld kent Eden Hazard en Tomorrowland. Als je op dit festival staat, weet de hele wereld dat. Als Tomorrowland-dj zit je in een hoge categorie. Het heeft niet enkel mijn carrière, maar ook de rest van mijn leven veranderd. Het heeft zoveel deuren geopend, niet alleen in Europa, maar ook in Azië, Amerika en zelfs Afrika.”

Henri PFR,

Je eigen ding doen

Je hebt net de nieuwe single Going On uitgebracht. Waar gaat die over?

“Ik heb Going On een aantal weken geleden gelost. Ik ben er erg trots op, want ik wou écht eens iets anders doen. Er zit minder electro in en meer pop. Ik ben echt blij met het resultaat en met de reacties van fans tot nu toe. In België, Frankrijk en Duitsland hebben heel wat radiostations de track trouwens al opgepikt dus ik ben superblij.”

“Er zit ook een verhaal achter Going On. Het is een vrij seksueel nummer: het gaat over twee mensen, die op een feestje zich aan het amuseren zijn, en ze weten allebei wat er gaat volgen. Ze trekken zich niets aan van wat de buitenwereld denkt en doen gewoon hun ding.” 

“Ze hebben plezier en zijn enkel met hun tweeën bezig, met niemand anders. Dat is de boodschap die ik wil overbrengen. Mensen kijken veel te veel naar het uiterlijk van anderen. Soms doen we dingen niet omdat we schrik hebben van wat andere mensen zullen denken. Maar het is gewoon supercool om te doen wat je wil.”

In de studio met Duncan Laurence  

Hoe was het om met de singer-songwriter Soran samen te werken voor dit nummer?

“Dat is een grappig verhaal. Going On was enkele maanden geleden al klaar in de studio. Duncan Laurence had oorspronkelijk de track ingezongen. Als je met nieuwe mensen in de studio zit, probeer je jezelf een beetje te verkopen en je vertelt met wie je al samengewerkt hebt en waar je al gedraaid hebt. En Duncan Laurence was toen erg nieuw in de industrie, hij had nog niet veel gedaan. We maakten dus de track en zijn stem was fantastisch.” 

“Vier maanden na de opnames wilden we het nummer uitbrengen, maar Duncan Laurence liet me weten dat hij voorlopig niets mocht uitbrengen, omdat hij Nederland vertegenwoordigde voor het Eurovisiesongfestival. Dat stond ik zijn contract. We waren dus van plan om het nummer uit te brengen na Eurosong, maar Nederland won de wedstrijd dus moest ik op zoek naar een nieuwe zanger. Dat was vier weken voor de releasedatum, we moesten dus snel op zoek naar een vervanger. We dachten meteen aan Soran, een artiest die ik al enkele jaren bewonder. Ik belde hem en hij was meteen te vinden voor een samenwerking. Ik was nog blijer met het resultaat.”

Tracks in elkaar flansen op vier uur tijd

Wat is je proces om tracks in elkaar te flansen?

“Dat hangt ervan af. Bij Going On werd ik in de studio gezet met drie mensen, die ik niet kende. Ze gaven ons vier uur om een song te maken. Dat is niet veel tijd. Je staat dus onder druk om productief te zijn. Iedereen neemt een functie voor zijn rekening: teksten, productie, gitaar. Na vier uur was een eerste versie van het lied af. Daarna sleutelde ik er nog enkele maanden aan op mijn computer, maar dat was eerder detailwerk: de structuur, de frequenties, … Tracks worden meestal zeer snel gemaakt.”

Henri PFR, Arno Partissimo

Wat zijn je toekomstplannen?

“Veel touren, er staan heel wat data gepland: Frankrijk, Zwitserland, België, Duitsland, … Ik vind het zeer fijn om rond te reizen en muziek te maken voor al die mensen. Op lange termijn ben ik van plan om nieuwe tracks uit te brengen, dagelijks in de studio te zitten. Ik heb al twintig nieuwe tracks af en ik kan niet wachten om die uit te brengen.”

Gesponsorde artikelen