Left Right
scrollTop top

Waarom Beyoncé en Taylor Swift op het laatste nippertje afzegden voor de Grammy’s


Beyoncé, Taylor Swift
© instagram beyonce, taylorswift

Vannacht werden in het Staples Center in Los Angeles de Grammy’s uitgereikt. Dat zijn de belangrijkste muziekprijzen in de Verenigde Staten. Maar hoewel je er dan alle grote sterren zou verwachten, moesten we het toch zonder grote namen Beyoncé, Jay-Z en Taylor Swift doen. Zij zouden normaal wel aanwezig zijn, maar cancelden op het laatste moment. En daar hadden ze een goede reden voor.

Hoewel de Grammy’s vannacht in een grootschalige show zijn uitgereikt, hing er een donkere wolk boven “musics biggest night” en dat had niet enkel te maken met het plotse overlijden van basketbalspeler Kobe Bryant.

Taylor Swift en Beyoncé

In de dagen voor de Grammy’s werden zoals gewoonlijk al foto’s uit de zaal van de ceremonie gelost. Daarop is te zien welke ster waar zou plaatsnemen. Op de eerste foto’s uit Staples Center die we te zien kregen, zagen we duidelijk de plaatsen waar Taylor Swift en Beyoncé en haar echtgenoot Jay-Z zouden plaatsnemen.

Maar enkele dagen later waren die plaatsen plots ingenomen door andere gasten. Daardoor begonnen veel mensen zich af te vragen waarom de twee vedetten verplaatst waren en of ze überhaupt wel nog aanwezig zouden zijn. De geruchten over de afwezigheid van Taylor Swift en Beyoncé werden steeds luider en gisteren werd dan ook duidelijk dat ze wel degelijk hadden gepast voor de awardshow. Taylor Swift was genomineerd voor drie Grammy’s, Beyoncé voor vier. Maar hun mogelijke prijzen zouden ze dus niet persoonlijk in ontvangst gaan nemen. Bovendien stond Taylor Swift gepland als verrassingsact, dus ook die ging niet door. Beide zangeressen gaven geen reden voor hun afwezigheid, al is die niet zo ver te zoeken.

Ontslag CEO

Zowel Beyoncé als Taylor Swift zijn feministen en hebben al meermaals het onrecht daaromtrent aangeklaagd. En ook nu zou dit aan de basis liggen van hun afwezigheid. Enkele dagen geleden kwam Deborah Dugan, de voormalige CEO van de Recording Academy naar buiten met een opmerkelijk verhaal. Zij was recent ontslagen en deed vervolgens haar boekje open over de Recording Academy.

Tien dagen voor de Grammy’s werd Deborah Dugan op staande voet ontslagen. Volgens de Grammy’s ging het om een “formele aantijging van wangedrag door een senior vrouwelijk lid van het Recording Academy-team.” Waar die aantijgingen precies over gingen, wilde de Recording Academy niet kwijt.

Seksuele intimidatie

Deborah Dugan Grammy's
Deborah Dugan – Bron: Isopix

Ondertussen raakte beken dat Dugan een rechtszaak heeft aangespannen tegen de Recording Academy. Daarbij werd duidelijk wat er precies aan de hand was. Dugan werd ontslagen nadat ze beschuldigingen uitte van seksuele intimidatie en onregelmatigheden rond de Grammy-nominaties. Ze stuurde een mail naar de human resources waarin ze beschuldigingen uitte tegen de Recording Academy en de “historische mannelijke dominantie aan de top”.

In haar aanklacht heeft Dugan het onder andere over seksueel misbruik en een oneerlijke procedure voor het bepalen van de genomineerden. Maar volgens de Recording Academy komt Dugan nu pas met dat verhaal naar buiten omdat ze zelf beschuldigd werd van het creëeren van een “giftige en ondraaglijke werksfeer en pestgedrag.

Maar volgens de advocaten van Dugan is daar niets van waar. Dugan zou namelijk meermaals haar bezorgdheid hebben geuit tegenover de Recording Academy. Daarnaast gaf ze ook uitgebreide presentaties over diversiteit en inclusie op meeting, maar die vielen steeds in dovemansoren.

22 miljoen dollar

Deborah Dugan eist nu 20 miljoen dollar (18,15 miljoen euro) van de Recording Academy. En ze staat daarvoor niet alleen. Ze wordt namelijk gesteund door heel wat andere leden van de raad van bestuur, maar ook door andere werknemers en zelfs artiesten. “De Academy is het noorden kwijt en heeft de recording industry verlaten. Ze focust vooral op zichzelf en houdt daarbij de ogen gesloten voor de “jongensclub-mentaliteit”, duidelijke onvolkomenheden en belangenconflicten.”

Dugan werd in mei 2019 aangesteld als CEO. Ze was toen de eerste vrouw ooit die aan het hoofd kwam te staan van de Recording Academy. In totaal was Dugan 5 maanden lang CEO. Ze wordt nu vervangen door Harvey Mason Jr.


Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…