Boekenwinkel in Hongarije krijgt hoge boete voor verkopen ‘Heartstopper’-comics

In Hongarije is een boekenwinkel beboet door het verkopen van de LGBTQ+-comicboeken van Heartstopper. Daar mogen kinderen volgens een wet namelijk niet zonder toestemming in aanraking komen met boeken van dat thema en moeten die in folie worden verkocht. Dat was in de winkel niet het geval.

Ondertussen is Heartstopper hier vooral bekend als serie op Netflix. Maar die serie is gebaseerd op de minstens even succesvolle comicreeks van auteur Alice Oseman. Na de reeks ging die verkoop nog de hoogte in en werden de boeken wereldwijd massaal verkocht.

Maar dat zorgde in Hongarije voor iets minder fijne momenten. Daar werd een winkel nu namelijk beboet omdat het boek zonder folie op de rekken lag. Iets wat inging tegen een nieuwe Hongaarse wet uit 2021 die stelt dat “homeseksualiteit niet in het openbaar mag gepromoot worden bij kinderen onder de 18 jaar”.

Heartstopper

De boekenreeks Heartstopper gaat voornamelijk over Nick en Charlie. Charlie is een jongen van 15 die op een Britse jongensschool zit. Hij is al een tijdje uit de kast, maar dat maakt het voor hem niet zo makkelijk op school. Op een dag komt hij in de klas te zitten met Nick. Nick is een jaar ouder dan hem en de ster van de rugbyploeg.

Het duo komt goed overeen en begint meer en meer met elkaar op te trekken. Het is dan ook maar een kwestie van tijd vooraleer Nick en Charlie elkaar vinden. Dat zorgt soms voor heel wat spanningen, maar ook voor heel wat hartverwarmende momenten.

Boete

Door het grote succes van de reeks op Netflix is het dus ook geen verrassing dat boekenwinkels van over de hele wereld willen meegaan in dat succes. Naast Nick en Charlie heeft het boek nog heel wat andere LGBTQ+-personages en zien velen het dan ook als een goed voorbeeld voor de gemeenschap.

Ook in Hongarije is het boek te koop, maar daar bestaan er wel strenge regels rond de verspreiding. Zo moeten alle boeken die “homoseksualiteit promoten” bedekt worden in folie. Zo vermijden boekenwinkels dat jongeren onder de 18 jaar er zonder toestemming mee in aanraking komen. Dat is een nieuwe wet die door minister Viktor Orban werd ingevoerd in 2021.

In één boekenwinkel in Hongarije liep dat mis. Daar was het boek, zonder folie, te vinden in de jongerensectie van de winkel, waarna dus werd ingegrepen. De winkel moet nu een boete van maar liefst 12 miljoen Hongaarse Forint (32.000 euro) betalen.

Het tweede seizoen van de serie Heartstopper is vanaf 3 augustus op Netflix te zien.

Meer
Lees meer...