Brussel scoort slecht in nieuwe ranking van veiligste wereldsteden

Brussel scoort slecht in nieuwe ranking van veiligste wereldsteden

Tokio in Japan is de veiligste stad ter wereld blijkt uit de nieuwe Safe Cities Index. Brussel scoort niet geweldig daarin. En het laat vooral punten vallen op het vlak van persoonlijke veiligheid, het deel van de index dat gaat over misdaad, illegale activiteiten, hoeveelheid politie en geweld op straat. 

De Safe Cities Index bekijkt een hoop aspecten in verband met veiligheid: naast persoonlijke veiligheid is er ook de veiligheid van de infrastructuur (bijvoorbeeld het verkeer en verkeersveiligheid valt daaronder en vervuiling ook), health security (de ratio aantal ziekenhuisbedden per inwoner en ook de levensverwachting) en digitale veiligheid (hoe veilig je in de stad bent voor cybercrime). Brussel doet het eigenlijk alleen goed in dat luik health security. Daar scoren alleen Zürich en New York beter.

Cybercrime

Qua veiligheid tegen cybercrime staat Brussel 22ste. Het haalt daar een score van 64,4. Dat lijstje is een waar Europese steden het tout court niet echt denderend doen. Alleen Stockholm (7de met 74,82) haalt de top tien, gevolgd door Londen (16de met 69,42) en Amsterdam (68,81). En dan is het dus al Brussel. Tokio haalt maar liefst 87,18 qua cyberveiligheid, Singapore 83,85. Maar ook New York en Los Angeles scoren goed: 79,42 en 74,99 respectievelijk.

Infrastructuur

Als het op veiligheid van infrastructuur aankomt, staat Brussel 17de. Het eindigt net voor Rome, maar achter Amsterdam (4rde), Madrid (9de) en Barcelona (14de). Zürich is op dat vlak de veiligste stad ter wereld, gevolgd door Melbourne en Sydney in Australië.

Misdaad: bijzonder zwak

Maar het is op vlak van persoonlijke veiligheid, wat eigenlijk neerkomt op de kans dat je slachtoffer wordt van een misdaad zoals een diefstal of een inbraak of van geweld op straat, in combinatie met het geld dat gespendeerd wordt om daar iets aan te doen, dat Brussel serieus wat steken laat vallen volgens de index. We staan daar 41ste, met amper 60,31 qua score. Achter Rome zelfs. Achter Johannesburg ook, Mexico Stad, Chicago en Parijs om er maar enkele te noemen. Singapore, Osaka en Tokio doen het daar uitstekend. Maar ook Stockholm heeft een score van 87,51. Amsterdam, negende, haalt hier 82,39 en ook Barcelona en Londen zijn een stuk veiliger op dat vlak.

Dit is de top 50 qua persoonlijke veiligheid (lees: minste misdaad):

Dit is de top 50 qua veiligheid van infrastructuur (oa verkeersveiligheid en vervuiling):

De top 50 qua health security:

En de top 50 qua cyber security:

In totaal geeft dat dit plaatje:

Het volledige rapport vind je hier.

Gesponsorde artikelen