Caffè lungo: de verrassende link tussen je kopje koffie en een erectie

Caffè lungo: de verrassende link tussen je kopje koffie en een erectie

Is koffie de nieuwe Viagra? Dat gaan we nog niet meteen verkondigen, maar volgens een studie van de universiteit van Texas zijn enkele kopjes per dag wel gezond om onze jongeheer in goede conditie te houden. Mannen die er twee of drie per dag drinken hebben minder kans om erectiestoornissen te krijgen.

Zet jezelf snel nog een kopje koffie voor je verder leest, want je gaat er alleen maar wel bij varen. Volgens een Amerikaanse studie, die in het tijdschrift PLOS ONE gepubliceerd staat, hebben mannen 42 procent minder kans om erectiestoornissen te krijgen wanneer ze tussen 85 en 170 milligram cafeïne per dag gebruiken. En wie nog iets meer cafeïne opneemt, tussen 171 en 303 milligram per dag, loopt ook nog steeds 39 procent minder risico om ooit met een slappe fluit te zitten.

Zonder andere vormen van cafeïne hierbij te rekenen, komen de aangewezen hoeveelheden overeen met twee tot drie kopjes koffie per dag. De studie gebeurde bij 3.700 mannen die in een vragenlijst moesten invullen hoeveel cafeïne ze de voorbije 24 uren hebben gebruikt. Ook mannen met andere risicofactoren die erectiestoornissen kunnen veroorzaken, hebben blijkbaar minder problemen wanneer ze de genoemde hoeveelheid cafeïne consumeren. Behalve dan bij diabetespatiënten, niet toevallig één van de grootste boosdoeners inzake erectieproblemen.

Istockphoto

Let op met frisdrank

We weten niet hoe de wetenschappers nadien gemeten hebben of de vlag bij de mannen in kwestie al dan niet halfstok hing, maar ze geven ons wel een verklaring voor de gunstige invloed van cafeïne. Vermoedelijk helpt cafeïne de helicine slagaders van de penis te ontspannen, waardoor de bloedsomloop gestimuleerd wordt, en dat is noodzakelijk voor een stevige erectie.

Opgelet voor wie geen koffie of thee lust en denkt de klus te klaren met frisdrank en andere energiedrankjes: de wetenschappers waarschuwen dat in die drankjes heel wat andere ingrediënten zitten waar nog geen onderzoek naar is gevoerd. Maar aangezien ze vaak veel suiker bevatten en dat kan bijdragen tot overgewicht en diabetes, vermoeden ze dat die drankjes toch eerder een ongunstig effect zullen hebben.

Over de juiste hoeveelheden cafeïne is nog niet veel geweten, maar we hebben in elk geval nog een extra excuus om iedere ochtend van ons kopje koffie te genieten. Dus als iemand je ooit probeert te overtuigen om geen koffie meer te drinken, kan je maar beter het been stijf houden …

Istockphoto
Istockphoto
(Bron: The Huffington Post)

Gesponsorde artikelen