NASA: “China wil de maan overnemen met militaire ruimteprogramma’s”

Volgens NASA-topman Bill Nelson plant China een overname van de maan via een permanente basis en andere ruimteprogramma’s.

NASA is bijzonder bezorgd over de ruimterace met China. De Amerikanen vrezen dat China een volledige militaire overname van de maan beraamd. Dat zei NASA-topman Bill Nelson in een interview met de Duitse krant Bild

De Chinezen liggen dan ook al enkele jaren voor op NASA in de ruimterace. Zo slaagde de Chinese maanlander Chang’e 4 er in 2019 als eerste in om zaden te doen ontkiemen aan de achterkant van de maan. China slaagde erin planten te kweken uit koolzaden en aardappelzaden. De katoenzaden waren echter de eersten die ontsproten, zei Liu Hanglong, professor aan de Chongqing University tegen de Hongkongse krant South China Morning Post.

Dat zou een groot competitief voordeel geven aan de China National Space Administration, het ruimtebedrijf van de staat, om een permanente aanwezigheid op te bouwen op de maan.

China, VS en Japan werken aan maanbasis

Volgens Nelson zou China in 2035 zijn maanbasis afwerken en vervolgens verschillende ruimteprogramma’s lanceren om het hemellichaam volledig in te palmen. Ook Rusland zou betrokken zijn bij dit project.

NASA zou vanaf dit jaar ook beginnen aan de bouw van een eigen maanbasis via het Artemis-ruimteprogramma. De volgende tien jaar zou er echter gewerkt worden aan de bouw van een klein ruimtestation in een baan om de maan, in plaats van aan de opbouw van een basis op het maanoppervlak. Door die vertraagde voortgang zal de constructie van het “basiskamp” van NASA pas voltooid worden in 2034.

Ook Japan zou tegen 2030 al een soort maanbasis hebben. Dit project wordt in handen genomen door privébedrijven. Het betreft een onbemande basis die vooral zal dienen voor het winnen van grondstoffen.

NASA bereikte achterkant van maan nog niet

Ondertussen blijft China gretig de maan verkennen. De Chang’e 4-missie zette de Yutu 2-maanrover af in de maankrater Von Kármán, binnen het Zuidpool-Aitken-bekken. Daar zou nog nooit eerder een mens of NASA-robot geraakt zijn.

Volgens studies van NASA zou de achterkant van de maan een dikkere korst kennen, wat het moeilijk maakt voor magma om uit te barsten, waardoor er minder basalt aanwezig is. NASA is er nog niet in geslaagd om hier te landen, omdat er ook meer radiostoringen plaatsvinden aan die kant van de maan. Chang’e 4 slaagde hier destijds wel in door een eigen relaissatelliet te installeren.

(as)

Meer
Lees meer...