Christopher Nolan verbiedt stoelen op z’n sets en de reden is best logisch

Filmregisseurs staan erom bekend om nogal excentriekelingen te zijn. Ze hebben vaak opvallende routines en uitzonderlijke manieren om tot een geslaagde film te komen. En da’s bij Christopher Nolan niet anders. De regisseur verbiedt stoelen op z’n sets, en daar heeft ie een goede reden voor.

Binnenkort verschijnt Tenet, de nieuwste film van regisseur Christopher Nolan. Zoals gewoonlijk doet Nolan er alles aan om de film zo geheim mogelijk te houden. Maar af en toe geeft hij een heel klein beetje informatie vrij.

Tenet

Zo weten we dat het personage van Robert Pattinson misschien wel eens Neil zou kunnen heten, al is de uitleg van Christopher Nolan daarover al bijna even vaag als de rest van de film. Wat we wel weten, is dat het personage van John David Washington de vreemde naam The Protagonist kreeg.

The Protagonist moet proberen de wereld te redden van de ondergang, en dat gewapend met één woord: Tenet. De film speelt zich niet af in onze tijd of wereld, maar in een soort schemerwereld van internationale spionage. Tenet gaat in première op 12 augustus.

Geen telefoons en … geen stoelen!

Wat er precies op z’n sets gebeurt, laat Christopher Nolan zelf niet los. Maar acteurs die nog met de regisseur hebben samengewerkt, doen soms wel eens hun boekje open. Actrice Anne Hathaway bijvoorbeeld, vertelde tijdens een Actors on Actors-sessie van Variety aan haar collega Hugh Jackman dat telefoons verboden zijn op de set van Nolan.

Da’s eigenlijk niet zo raar, want heel wat regisseurs leggen die regel op. Wat specialer was, is dat ook stoelen verboden zijn. “Ik heb twee keer met hem samengewerkt”, vertelde Hathaway. “Hij laat geen stoelen toe, en z’n redenering is: als er stoelen staan, gaan mensen zitten, en als ze zitten, zijn ze niet aan het werk.”

En z’n opvallende regel lijkt te werken, want de films van Christopher Nolan zijn bijna altijd perfect op tijd af, en blijven bijna altijd onder het budget.

Meer
Lees meer...