Coronacijfers: minder dan 9.000 nieuwe besmettingen per dag

De daling van de cijfers in verband met het coronavirus in ons land zet zich verder. Zowel het gemiddelde aantal besmettingen als het gemiddelde aantal ziekenhuisopnames per dag neemt verder af. Het aantal overlijdens neemt wel nog steeds licht toe.

Uit de nieuwste cijfers van het dashboard van Sciensano blijkt dat de daling in de cijfers rond het coronavirus zich verderzet.

Minder dan 9.000 nieuwe besmettingen per dag

Het gemiddelde aantal besmettingen met het coronavirus in ons land is onder de 9.000 gezakt. Dit heeft uiteraard te maken met de teststrategie waarbij enkel mensen die symptomen vertonen, getest worden. Daardoor daalde het gemiddelde naar 8.260 per dag in de week vanaf 31 oktober tot en met 6 november. Een daling met 46 procent vergeleken bij een week eerder.

Door de nieuwe teststrategie is het moeilijk om hier echt conclusies uit te trekken, maar dat kunnen we wel doen met de positiviteitsratio. Die daalt nu verder tot 24,4 procent. Eind oktober lag dat percentage nog op 29 procent. Dit percentage betekent dat van alle coronatests die worden afgenomen in ons land zo’n één op de vier positief blijkt te zijn. De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) gebruikt 5 procent als grens om de epidemie te beschouwen als onder controle.

Het totale aantal bevestigde coronagevallen in ons land ligt nu hoger dan een half miljoen. Het gaat om 503.182 om precies te zijn.

Aantal ziekenhuisopnames daalt mee

Ook het aantal ziekenhuisopnames in ons land daalt verder. Dat ligt nu op gemiddeld 574 per dag. Vergeleken bij vorige week gaat het hier om een daling met 14 procent.

Het aantal mensen dat op dit moment in het ziekenhuis ligt stijgt na enkele dagen wel opnieuw. Het gaat nu om 7.217 coronapatiënten. Dat is 4 procent meer dan gisteren. Ook op de afdelingen intensieve zorgen neemt het cijfer licht toe. Het gaat daar nu om 1.474 bezette bedden, dat zijn er 4 meer dan gisteren. De stijging is dus, net zoals de afgelopen dagen, zeer licht en het cijfer lijkt te stabiliseren.

Het gemiddeld aantal overlijdens door het besmetting met het coronavirus neemt wel nog steeds toe. Het gaat nu om gemiddeld 179 overlijdens per dag, een stijging met 39 procent.

Angst voor mentale gevolgen thuiswerken

Door de nieuwe lockdown maken verschillende psychologen zich zorgen over mensen die voltijds thuis moeten werken. Dit kan namelijk zorgen voor volledig sociaal isolement en een moeilijke scheiding tussen werk en privé.

De expertengroep Psychologie & Corona, die verbonden is aan meerdere Belgische universiteiten, vraagt daarom om, zodra de toestand het opnieuw toelaat zo snel mogelijk een balans te vinden tussen thuiswerken en werken op kantoor. Daarnaast vragen ze ook nu al begrip van de werkgevers. Ze halen ook aan dat een goede werkplaats ook thuis belangrijk is.

Meer
Lees meer...