Coronacrisis: soldenperiode opgeschoven naar augustus

Normaal gezien staat de soldenperiode voor de deur, maar door de coronacrisis zal die er net iets anders uitzien. Zo zou de koopjesperiode op 1 juli 2020 beginnen, maar die startdatum wordt dit jaar verplaatst naar 1 augustus. Dat is een besluit van minister van Consumentenzaken Nathalie Muylle (CD&V). Deze nieuwe regeling kwam er op voorstel van de Mode Unie en de zelfstandigenorganisatie Unizo.

De beslissing van Muylle betekent dat de sperperiode, wanneer er geen koopjes mogen worden aangeboden, plaatsvindt in juli. De beslissing ligt nog niet officieel vast, maar dat zou slechts een formaliteit zijn. Dat melden onder meer de Mediahuis-kranten.

Ook sperperiode opgeschoven

EPA

Door de uitbraak van het coronavirus zijn alle kledingwinkels momenteel gesloten. Dat is extra pijnlijk voor die sector, omdat modewinkels in deze periode net extra veel verkopen. Mensen slaan rond deze tijd van het jaar namelijk hun zomeroutfits aan.

Daarom hebben Mode Unie, de sectororganisatie voor zelfstandige modedetailhandel, en de ondernemersorganisatie Unizo voorgesteld de sperperiode in te lassen zodra de kledingwinkels weer open mogen. Dat is de periode voor de solden waarin geen reclame gemaakt mag worden voor kortingen

Kleine winkels versus grote ketens

EPA

Op die manier hopen de overheid en de belangenorganisaties zelfstandigen te beschermen tegen de grote ketens. De kleinere zelfstandige modewinkels reageren tevreden met de verschuiving van de solden. Op die manier kunnen ze toch nog een maand kledij verkopen aan de normale tarieven. Zo hopen ze toch nog een gedeelte van hun verlies aan inkomsten door de coronacrisis te recupereren.

Wel zegt de sector dat het een gemiste kans is om de sperperiode niet wat te verlengen. De kleinere kledingwinkels vrezen namelijk dat er toch een prijsverlaging komt bij de grote ketens zodra de winkels weer open mogen.

Meer
Lees meer...