Coronamiljardair die 1 op 4 rubberen handschoenen maakt, verliest 89 procent van zijn fortuin

De coronapandemie maakte Lim Wee Chai schatrijk. Vorige maand zakte de winst van zijn handschoenenmaker Top Glove echter met 99 procent.

De Maleisische Lim Wee Chai startte in 1991 het bedrijf Top Glove en transformeerde het tot een gigant in zijn sector. Elk jaar produceert Top Glove zo’n 100 miljard rubberen handschoenen in 49 fabrieken. Het bedrijf kent een globaal marktaandeel van 26 procent.

In 2001 trok Lim, die 36 procent van het bedrijf bezit met zijn familie en het merendeel van de dividenden op zak steekt, naar de beurs in Maleisië. 15 jaar later volgde een beursintroductie op de aandelenmarkt van Singapore. Een derde beursnotering in Hongkong werd echter onverwacht stopgezet vanwege “veranderingen in de sector”.

Het was een signaal voor de problemen waarin Top Glove zich momenteel bevindt. Zijn business boomde explosief tijdens de start van de coronapandemie, vanwege de uitzonderlijk hoge vraag naar beschermende kleding. Die vraag is dit jaar ingestort.

Koersexplosie 450 procent in coronajaar 2020

Vorige maand sloeg het noodlot toe. De gerapporteerde winst van Top Glove zakte met maar liefst 99 procent. Die resultaten brengen de inkomsten van het bedrijf “bijna tot op de bodem”, zei Lim.

De waarde van het belang van Lim in Top Glove zou nu 1 miljard dollar zijn, weet Bloomberg. In oktober 2020 was dat belang nog 6 miljard dollar waard. Vier maanden later nog maar 4,5 miljard dollar en in januari van dit jaar bleef er nog “maar” 1,6 miljard dollar van over.

De opkomst van Lim als multimiljardair leek tijdens de pandemie echter op een gegeven moment onstuitbaar. Op een gegeven moment in 2020 was Top Glove een waardevoller bedrijf dan de banken van Maleisië, de telecombedrijven en zelfs het machtigste nutsbedrijf van de staat.

Tijdens de eerste zeven maanden van 2020 steeg het aandeel van Top Glove met 450 procent, een pak meer dan zelfs Moderna en Zoom. Tegen september 2020 waren de winsten van het bedrijf gestegen met een duizelingwekkende 1.500 procent.

Lim nog steeds schatrijk

Vanaf juni 2021 begon het succesverhaal echter gaten te vertonen. De wereld begon vaccins te zetten en steeds meer concurrenten betraden de markt. Dit leidde tot een geleidelijke afname van de vraag en daling van de prijzen voor rubberen handschoenen. De plotse implosie van de waarde van Lims bedrijf betekent ook een ferme klap voor de economie van Maleisië, dat zeker 65 procent van alle rubberen handschoenen ter wereld maakt.

Hoewel het land vorig jaar voor bijna 14 miljard dollar aan rubberen handschoenen verkocht, groeit nu ook de concurrentie vanuit China, wat het waardeverlies van Top Glove nog pijnlijker maakt.

Lim zelf blijft echter een schatrijk man. Hoewel de waarde van zijn aandeel in Top Glove met 89 procent is gezakt sinds zijn recordhoogte, kon Lim in 2021 nog steeds 400 miljoen dollar verdienen. In 2019, het jaar voor de pandemie begon, was dat nog maar 26 miljoen dollar. Hoewel hij dit jaar geen multimiljardair meer is, blijft hij nog steeds een miljardair.

(as)

Meer
Lees meer...