Left Right
scrollTop top

Coronavirus: iets meer besmettingen, andere trends dalen


coronavirus belgie update overlijdens hospitalisaties 22 mei 2020
© EPA

Sinds gisteren werd in ons land bij 276 mensen een coronabesmetting vastgesteld. Dat zijn er iets meer dan de dag voordien. De andere trends blijven dalen. Zo waren er 56 nieuwe opnames, tegenover 71 opnames gisteren. Ook het aantal sterfgevallen is de voorbije 24 uur afgenomen. Er is sprake van 26 overlijdens. In deze cijfers is nog amper effect te zien van de recente versoepeling van de coronamaatregelen.

De druk op de ziekenhuizen blijft ook afnemen. Dat blijkt uit de dagelijkse update van het Federaal Crisiscentrum. Momenteel liggen nog 1.415 coronapatiënten in de Belgische ziekenhuizen. Dat zijn er 33 minder dan de dag voordien. 135 mensen mochten sinds gisteren het ziekenhuis verlaten. Daarnaast liggen momenteel nog 268 coronapatiënten op de afdelingen intensieve zorg. Dat zijn er 9 minder dan gisteren.

(België neemt niet deel aan WHO-studie naar mogelijke behandelingen van het coronavirus.)

Meer besmettingen

EPA

Van de 276 nieuwe coronabesmettingen werden er 175 vastgesteld in Vlaanderen, 69 in Wallonië en 30 in Brussel. Ondanks de lichte stijging van het aantal besmettingen neemt het coronavirus in kracht af. Zo bedraagt het reproductiegetal momenteel 0,86. Dat wil zeggen dat 100 zieken gemiddeld 86 anderen aansteken. De verspreiding van Covid-19 houdt daardoor stilaan op. Eerder was dat reproductiegetal wel lager. De virologen, die de regering adviseren, gaven echter aan dat het getal van dag tot dag kan schommelen. Zolang het reproductiegetal onder 1 blijft, wint het coronavirus niet aan kracht.

(Latijns-Amerika is nu het nieuwe epicenter van het coronavirus.)

Moederdag-effect?

Op 10 mei was het Moederdag en werden mensen toegelaten om hun bubbel uit te breiden met vier extra personen. Tijdens de komende dagen wordt het wellicht duidelijk of dit een effect gehad heeft op de cijfers.

(Vliegreizen in coronatijden: dit is het voorstel van de Europese Unie.)

Jeugdkampen en speelpleinwerkingen

twitter

Vandaag beslissen de verschillende regeringen van ons land wellicht of de jeugdkampen en speelpleinwerkingen deze zomer kunnen doorgaan. Als dat mag, zal ook besproken worden onder welke voorwaarden dat mag doorgaan. Dat meldt het kabinet van Vlaams minister van Jeugd Benjamin Dalle (CD&V). De jeugdverenigingen in Vlaanderen hebben al protocollen en draaiboeken uitgewerkt om aan de overheid een goed advies te kunnen geven. Het is echter de Nationale Veiligheidsraad die de knoop doorhakt.

(Opnames van Familie gaan weer van start en de koppels zullen elkaar aanraken ondanks corona.)


Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…


Corona Virus Update

 • Wereld
 • Aantal
  besmettingen
  61.636.609
 • Aantal
  doden
  1.442.572
 • België
 • Aantal
  besmettingen
  570.829
 • Aantal
  doden
  16.339