Critics Choice Awards: ‘Mank’ leidt met 12 nominaties, Chadwick Boseman 4 keer postuum genomineerd

Het awardseizoen komt steeds dichterbij. Elke week maken nu verschillende belangrijke prijzen hun genomineerden bekend. Vandaag is het de beurt aan de films van de Critics Choice Awards. Midden januari al maakte de Critics Choice Association de series bekend die strijden om felbegeerde awards.

Na de nominaties van de Golden Globes en die van de Screen Actor’s Guild Awards, zijn nu ook die van de Critics Choice Awards bekendgemaakt. Of toch de genomineerden in de filmcategorieën. De nominaties in de televisiecategorieën zijn al van midden januari bekend.

Mank op één, Minari op twee

Helemaal bovenaan het Critics Choice Awards-lijstje, staat de Netflixfilm Mank. Die is genomineerd in maar liefst 12 categorieën. Het gaat onder andere om Beste Film, Beste Acteur (Gary Oldman), Beste Actrice in een Bijrol (Amanda Seyfried) en Beste Regie (David Fincher).

Op de tweede plaats staat Minari. De film van A24 is voor 10 prijzen genomineerd. Het gaat om bijna allemaal dezelfde categorieën: onder andere Beste Film, Beste Acteur (Steven Yeun) en Beste Regie (Lee Isaac Chung). Daarnaast is de volledige cast van Minari genomineerd in de categorie Best Acting Ensemble.

Chadwick Boseman

Net als de organisaties van de Golden Globes en de SAG Awards, heeft ook die van de Critics Choice Awards beslist om Chadwick Boseman postuum te nomineren. De in augustus overleden acteur kan uitgeroepen worden tot Beste Acteur (voor z’n rol als Levee in Ma Rainey’s Black Bottom).

Daarnaast is Boseman ook genomineerd in de categorie Beste Acteur in een Bijrol. Die nominatie kreeg ie voor z’n rol als ‘Stormin’ Norman Earl Holloway in Da 5 Bloods. De twee films zijn ook allebei genomineerd in de categorie Best Acting Ensemble.

Netflix boven

In totaal kwam Netflix als grote winnaar uit de bus bij de Critics Choice Awards-nominaties. De streamingreus haalde maar liefst 72 nominaties binnen. Het gaat dan om de combinatie van de film- en de televisiecategorieën.

De tweede plaats in dat rijtje is voor HBO en HBO Max. Die studio werd in totaal 24 keer genomineerd. De Critics Choice Awards worden op 7 maart uitgereikt. Taye Diggs neemt voor de derde keer op rij de presentatie voor z’n rekening.

Een volledig overzicht van de Critics Choice Awards-nominaties vind je hier.

Meer
Lees meer...