‘De Engelenmaker’: De Nederlandse regisseur Martin Koolhoven koopt de rechten op ‘De Engelenmaker’ van Stefan Brijs en werkt aan een scenario voor een verfilming

Er zijn al eerdere pogingen geweest, maar de Nederlandse regisseur Martin Koolhoven lijkt het te gaan menen. De man die sinds het heerlijke Brimstone (2016) geen film meer draaide en bij filmliefhebbers bekend is van het filmprogramma De Kijk Van Koolhoven op NPO schrijft ook zelf het scenario.

De Engelenmaker van auteur Stefan Brijs kwam in 2005 uit en het werd meteen een bestseller. Het boek werd onderscheiden met de AKO-Literatuurprijs en kreeg de Publieksprijs van de toenmalige Gouden Uil. Uit een interview in 2019 met Stefan Brijs leerden we dat reeds vier eerdere pogingen om De Engelenmaker te verfilmen strandden:

“Tot vier keer toe is een verfilming van De Engelenmaker stukgelopen op het scenario: het boek valt niet samen te vatten in een scenario. Dat boek is een soort radarwerk: haal daar één verhaallijntje of personage uit en de rest stort in elkaar. Nu weet ik: ik wil het niet meer. Ik heb verschillende keren een paar jaar geduld gehad, ik ben het beu”, zo vertelde Brijs toen nog.

Maar het tij lijkt nu te gaan keren, althans toch volgens een bericht van uitgeverij VBKU. De rechten van De Engelenmaker zijn nu gekocht door N279 Entertainment van producent Els Vandervorst en schrijver/regisseur Martin Koolhoven. Koolhoven werkt momenteel aan een scenario en hoopt dat in de loop van 2024 af te kunnen werken. De regisseur noemt het boek in een persbericht een “prachtig, spannend en uitdagend boek dat soms grappig en op andere momenten gruwelijk is.”

Ook hij noemt het een hele klus om het boek met zijn opmerkelijke structuur naar het witte doek te vertalen, maar ziet een aantal elementen in het verhaal die hem ervan overtuigen dat dit een voor hem geschikt verhaal is om te bewerken. De regisseur schreef een lange brief aan Stefan Brijs waarin hij zijn visie voor een verfilming uit de doeken deed. Die brief overtuigde de auteur ervan, rekening houdend met zijn palmares tot nu toe, dat Koolhoven wel eens de man zou kunnen zijn die de onmogelijke opdracht met succes zou kunnen afronden.

De Engelenmaker vertelt het verhaal van een geniale wetenschapper, Voctor Hoppe, die in een poging om God het nakijken te geven zich verliest in gewaagde experimenten om leven te kunnen scheppen. Thema’s als obsessie, religie goed en kwaad lopen door elkaar. Het boek is al in 17 talen vertaald – waaronder het Engels en het Chinees – en verkocht 200.000 exemplaren in Vlaanderen en Nederland.

Stefan Brijs zelf werkt momenteel aan De Engel Van Wolfheim, een vervolg op De Engelenmaker.  

Meer
Lees meer...