De ‘friendzone’ en zijn valkuilen

friendzone sign symbol in pop art style.
GettyImages

We hebben het allemaal al eens meegemaakt: verliefd worden op een vriend of vriendin. Je loopt de kans dat je keihard wordt afgewezen en in de friendzone terechtkomt. Op die manier blijft jullie vriendschap bestaan en zal er nooit iets meer bloeien. Maar bestaat die friendzone wel echt?

De friendzone we hebben er allemaal al eens over gehoord. Je bent bevriend met iemand van het andere geslacht waar je ineens verliefd op wordt. Maar die persoon denkt daar helemaal anders over en beslist om vrienden te blijven. Pijnlijk … Om die friendzone te begrijpen, moeten we kijken naar de verschillende gedachtegang van mannen en vrouwen.

Als je uit de friendzone wil stappen dan moet je altijd in je achterhoofd houden dat je het risico neemt om jullie vriendschap te verwoesten. Mannen worden in het algemeen sneller verliefd op hun vrouwelijke vriendin.

Overschatten

Mensen die zichzelf zien als zeer aantrekkelijk, lopen het risico om zichzelf te overschatten bij een ander persoon. Op die manier denken ze dat hun ‘prooi’ interesse heeft in hen, terwijl ze die perceptie in werkelijkheid overschatten en daardoor vaker worden afgewezen.

Antonia Abbey, een sociaal psycholoog die relaties bestudeert aan de Wayne State University, vertelt dat ook aan BBC. “Wanneer we iets verwachten zien we het ook sneller gebeuren. Als je denkt dat iemand zich seksueel aangetrokken voelt tot jou, dan let je er meer op. Als iemand zich naar voor buigt of lacht, dan kan je dat zien als een seksueel teken. Het valt je dan helemaal niet op dat de persoon naar achter leunt als jij naar voor komt.”

Mannen nemen het voortouw

Friendzone
GettyImages

Mannen nemen vaker een eerste stap naar een relatie met een vriendin omdat dat historisch zo gegroeid is. “Ik weet dat het old fashioned klinkt in 2019, maar er zijn toch een aantal kwalitatieve studies die aantonen dat mannen vrouwen nog steeds vaker uit vragen. Wie betaalt de rekening? Die zaken. Vrouwen zullen sneller achterover leunen, terwijl mannen het initiatief nemen.”

Je kan ook een aantal voordelen halen uit een vriendschap met iemand van het andere geslacht. Vrouwen geven namelijk aan dat ze zich een stuk veiliger voelen als ze op pad gaan met een mannelijke vriend. Daarnaast kan je ook tips geven aan elkaar op vlak van daten. Op die manier weet je waar je op moet letten als je iemand mee uit vraagt.

Opgepast

Abbey benadrukt dat een vriendschap, die o zo plastisch is, makkelijk kan veranderen in meer. “De meeste romantische relaties bouw je niet op een dag, daar gaat tijd over. Je denkt dat je vriendschap platonisch is, maar dat kan veranderen. Als je je gevoelens probeert te begrijpen en uit te leggen aan de andere persoon, kan het zijn dat er uiteindelijk meer uit voortvloeit.”

Gesponsorde artikelen