De maan is een stuk ouder dan we dachten

Hoe de maan ontstaan is, dat is eigenlijk nog niet duidelijk. Wat we wel weten is dat onze maan nog ouder is dan we aanvankelijk dachten. Dat toont nieuw onderzoek op maanstalen uit de jaren zestig.

Hiep hiep hoera! De maan is een beetje ouder geworden! ’t Is te zeggen: wetenschappers hebben ontdekt dat onze maan eigenlijk een stukje ouder is dan we oorspronkelijk dachten. Dat staat te lezen in Nature Geoscience, een vakblad als het over grondonderzoek gaat.

Maanstof

En grond, dat hebben we ook vanop het maanoppervlak. De Apollomissies van tussen 1969 en 1972 hebben namelijk wat moon dust verzameld en daaruit kunnen we, met nieuwe onderzoekstechnieken, nieuwe vaststellingen afleiden.

Zo is de Duitser Max Thiemen, die zijn doctoraat maakte over de chemische samenstelling van de maanstaaltjes, erachter gekomen dat de maan 150 miljoen (!) jaar ouder is dan oorspronkelijk gedacht. Dat klinkt als heel wat, maar als je weet hoe oud de maan is, valt dat goed mee.

Hoe oud is de maan?

We weten namelijk niet precies wanneer de maan ontstaan is en al helemaal niet hoe. De bekendste theorie, de inslagtheorie, zegt dat onze aarde, toen die zich nog aan het vormen was, gebotst heeft met een andere planeet. Die planeet, die heeft zelfs een naam: Theia, zou de helft voor het materiaal van de maan voorzien hebben. De andere helft van het materiaal vertoont veel meer gelijkenissen met aarde die we op onze planeet terugvinden.

Op basis van chemische analyse is onze maan 4,527 miljard jaar oud. De 150 jaar erbij maken de maan 4,677 jaar oud. Bij wijze van verjaardagscadeau stuurden we alvast een bloemetje naar de schaduwkant van de maan.

Meer
Lees meer...