De nieuwe fritmap is er: dit zijn de 15 beste frituren van België. En slechts ééntje in Vlaanderen, maar wel de allerbeste!

De nieuwe fritmap is er: dit zijn de 15 beste frituren van België. En slechts ééntje in Vlaanderen, maar wel de allerbeste!

België telt gigantisch veel frituren en iedereen heeft zo z’n favoriete plekje. Toch bestaat er een site die de beste frituren van België probeert te rangschikken. Enerzijds door het commentaar van de bezoekers, anderzijds door de beoordeling van een team experts dat voor fritmap.com de frietjes gedurende zes maanden meermaals gaat testen. Er zijn ergere beroepen of hobby’s in het leven …

De lijst is zeker niet compleet, en daarom roepen de initiatiefnemers via hun site uitbaters ook op om hun frituur te registreren als ze kans willen maken om bij de beste van het land te horen. Deze zomer moet je voor de lekkerste frietjes en aanverwanten alvast naar Gent afzakken.

1. De Frietketel (Gent)

Niet alleen de beste frietjes vind je in deze zaak, het is volgens de beoordelingen ook het Walhalla voor vegetariërs die graag nog iets bij hun friet willen bestellen. Vooral de vegi burgers in heerlijke broodjes met home made tartaar zouden de moeite zijn. Frietjes met stoofsaus zijn er eveneens een aanrader.

2. Friture Pitta de la Chapelle (Brussel)

In Brussel moet je voor lekkere frietjes naar Friture Pitta de La Chapelle. Het ziet er nog uit als een echt typisch Belgisch frietkot. Je kan er gemakkelijk nog even passeren voor je de trein in Brussel neemt, want het frituur ligt vlakbij het station Brussel-Kapellekerk, tussen Brussel-Centraal en Brussel-Zuid.

3. Master frites Brussels (Schaarbeek)

In Schaarbeek kan je van 100 procent artisanale frietjes gaan genieten bij Master Frites Brussels. Het is een gewone eetzaak, dus je kan er aan een tafeltje plaatsnemen.

4. Friterie de la gare de braine-le-comte (’s Gravenbrakel)

Een stationsfrituur? Blijkbaar moet je inderdaad even stoppen in het frituur van het station van ’s Gravenbrakel. Specialiteit zijn uiteraard de frietjes, en je kan ze bijvoorbeeld met huisgemaakte tartaarsaus bestellen. Vorig jaar was de titel van beste frituur nog in handen van deze zaak. De patron staat hier al 24 jaar in de zaak.

5. Chez/Bij Jef (Neder-Over-Heembeek)

Op een pleintje in het centrum van Neder-Over-Heembeek vind je nog een bijzondere frituur. Je mag duidelijk niet op het uiterlijk van de zaak afgaan voor goede friet, want in dit houten kot staat Jefke naar verluidt met veel liefde z’n frieten te bakken. Alleen al z’n goede humeur zou de frietjes doen smaken.

6. Cook’n Frites (Bois D’Haine)

Over de taalgrens vind je de beste frietjes bij Cook’n Frites, in Bois D’Haine. Dat ligt tegen La Louvière en dus nog niet zo ver onder Brussel. Op hun zeer actieve Facebook-pagina lees je regelmatig suggesties voor het menu van het komende weekend. Je eet er dus meer dan alleen frietjes. In de zomer is er ook een terras.

7. L’étudiant (Bergen)

Hier moet je al zeker niet alleen voor de frieten komen. Als je ooit eens in Bergen bent, ga dan zeker naar L’étudiant voor een broodje van 40 centimeter. Of langer, want hun specialiteiten zijn de broodjes van liefst één meter! Eet je dat dan met of zonder frietjes?

8. Maison Antoine (Etterbeek)

Eentje voor alle VUB-studenten, al sloot het bekende frietkraam Antoine dit voorjaar na 33 jaar even de deuren. Maar geen nood, bij het begin van volgend academiejaar zal volgens Bruzz.be het nieuwe frietkraam Maison Antoine openen. Het Jourdanplein wordt overigens vernieuwd en binnenkort zal je er ook een terrasje kunnen doen terwijl van frietjes geniet. Intussen serveert ‘Antoine’ nog wel friet in de buurt van het plein.

9. Friterie De La Barrière (Sint-Gillis)

Frituren in en rond Brussel domineren in de lijst. Al meer dan dertig jaar staat deze frituur in Sint-Gillis. Je moet er volgens Fritmap de lange wachtrij wel bij nemen. Maar ja, als het de moeite is doen we dat wel!

10 Friterie Vandervaeren (Laken)

Google Maps
Niet langs de kant van de paleizen, maar aan de andere zijde van het Atomium, ter hoogte van een parking voor bussen, staat nog een frituur. Waarschijnlijk zeer populair bij toeristen dus. Hun specialiteit: Luikse balletjes.

11. Frank Frites & Burgers (Sainte-Marie-sur-Semois)

Eentje waar je vermoedelijk nooit zult komen, want waar ligt Sainte-Marie-sur-Semois? Het is een uithoek van België, in de provincie Luxemburg, niet heel ver meer van de grens met Frankrijk. Maar als je er toch eens bent: ze zouden behalve frieten ook een uitgebreide hamburgerkaart hebben.

12. Fritkot Bompa (Elsene)

Een fenomeen in Brussel, en meer bepaald in Elsene. Bij Bompa kan je altijd terecht voor heerlijke frietjes, met mayonaise of met de lekkere Bompa-saus. Op wandelafstand van de uitgaansbuurt op het Flageyplein.

13. Friterie Fontainas (Sint-Gillis)

Opnieuw naar de Brusselse gemeente Sint-Gillis, waar ze duidelijk weten wat goede frieten zijn. Bij Friterie Fontainas krijgen ze, als we hun Facebook-pagina mogen geloven, bovendien een Griekse toets. Ideaal voor de zomer dus …

14. Friterie Bily (Bergen)

In Bergen kan je ook nog een frietje steken bij Bily. Zowat op ieder moment van de dag, want de zaak is tot in de vroege uurtjes open.

15. Fritland (Brussel)

Tot slot nog eentje die je gemakkelijk kunt vinden. Tegenover de Beurs in hartje Brussel ligt Fritland. Je kan er genieten van heerlijke frietjes, maar ook van erg lekkere sausjes. Vooral geliefd bij concertgangers van de AB die met een ‘hongerke’ zitten na een optreden.

De volledige rangschikking vind je HIER!

Gesponsorde artikelen