De Oscars werden netjes verdeeld in een dodelijk saaie show, ‘Nomadland’ wint Beste Film, Regie en Actrice

Geen grappende en grollende presentator bij de Oscars dit jaar, geen groots opgezet openingsnummer met een dozijn dansers. Wel Regina King die kwam zeggen dat alle aanwezigen op de Oscarceremonie uitgebreid getest waren en dat er protocollen waren voor de show: maskers aan wanneer er niet gedraaid werd, maskers uit tijdens het draaien. Nomadland won de prijzen voor Beste Film, Beste Actrice en Beste Regie. De film is bij ons vanaf volgende week te zien op Disney+

Het mocht ook allemaal een beetje langer duren en speeches werden niet afgebroken. De mensen die hun prijs kwamen ophalen mochten uitspreken, wat er onder andere toe leidde dat Daniel Kaluuya begon te mijmeren over hoe mooi het was dat zijn ouders ooit seks hadden gehad en dat hij daar het resultaat van was. Nog opvallend en zeer vreemd was er in de gehele ceremonie geen fragmenten werden getoond uit de genomineerde films, op enkele categorieën na. Wat daar precies de reden voor was, is ons niet geheel duidelijk. Eveneens vreemd was dat de Oscar voor Beste Regie heel vroeg werd uitgereikt en dat de Oscar voor Beste Film niet de laatste award was, maar uitgereikt werd voor die voor Acteur en Actrice.

Overigens, naast de ceremonie in Los Angeles volgden andere genomineerden en presentatoren vanuit Australië, Londen of in het geval van regisseur Bong Joon-ho – de grote winnaar van vorig jaar – en zijn tolk vanuit het verre Seoul, mét tolk.

In dit moeilijke jaar was het de film die ons er doorheen had gesleurd, zo zei Regina King nog. En daar had ze natuurlijk een punt. Maar een pijnlijke vaststelling voor ons was dat het een stuk minder leuk is om naar de Oscars te kijken als je een groot gedeelte van de films waarover het gaat nog niet hebt kunnen zien.

Diversiteit boven

Dit bijzondere filmjaar maakte er ook een opmerkelijk groepje genomineerden van. Waar de Oscars in eerdere edities vooral veel kritiek kregen over hoe wit en mannelijk het groepje genomineerden waren: dat was er dit jaar niet aan te merken. De eerste die een beeldje mee naar huis mocht nemen was Emerald Fennell. Ze speelde Camilla Parker Bowles in het meest recente seizoen van The Crown, maar ze schreef én regisseerde ook Promising Young Woman, een zwarte komedie met Carey Mulligan. Mulligan speelt Cassie, ze was ooit een veelbelovende studente geneeskunde, maar gaf haar studie op toen haar vriendin Nina onder het oog van een groep omstanders brutaal verkracht werd door een van hun studiegenoten. Wanneer Cassie op een dag haar oude studiegenoot Ryan tegen het lijf loopt, besluit ze wraak te nemen op alle personen die ze verantwoordelijk acht voor Nina’s verkrachting. De film is vanaf vandaag te zien via Amazon Prime.

Bij de acteurs en de actrices viel de diversiteit ook op. Yuh-Jung Youn, een Zuid-Koreaanse actrice die vooral bekend is in de Zuid-Koreaanse cinema, probeerde het een aantal jaren te maken in Hollywood, maar keerde uiteindelijk naar haar thuisland terug. Nu won ze uiteindelijk de Oscar voor Beste Actrice in een Bijrol voor Minari, een film die het verhaal van de zevenjarige David, een jongen met Koreaans-Amerikaanse roots. Zijn leven wordt in de jaren 80 op zijn kop gezet, wanneer zijn vader Jacob de beslissing neemt om met het gezin naar het landelijke Arkansas te verhuizen. Daar jaagt hij de Amerikaanse droom na met behulp van een eigen boerderij.

Nog bijzonder was de gedoodverfde favoriet in de categorie van de regisseurs, Chloé Zhao voor Nomadland. Niet alleen is ze Chinese van afkomst, ook was ze nog maar de twééde vrouwelijke regisseur die de prijs won in 93 (!) jaar Oscars, na Kathryn Bigelow voor The Hurt Locker in 2010. Zhao heeft trouwens haar volgende film The Eternals al nagenoeg klaar en dat is – bijzonder en iets om naar uit te kijken – een Marvel-film. Nomadland won overigens ook de prijs voor Beste Film wat de film zowel numeriek als gevoelsmatig de grote winnaar van de avond maakt met amper drie prijzen.

Streaming

Nomadland komt op 30 april op Disney+ en zal dus bij ons ook niet in de zalen komen. Erik Van Looy zei over de film dat het de juiste film was op het juiste moment, over iemand die zoekt naar betekenis in het leven. Frances McDormand speelt Fern, een vrouw van in de 60 die alles kwijt is geraakt sinds de kredietcrisis. Ze vat een reis aan, per busje, doorheen het Amerikaanse westen dat aan het veranderen is. McDormand won voor de derde keer een Oscar voor haar prestatie, na prijzen voor Three Billboards Outside Ebbing, Missouri (2017) en Fargo (1996). In de strijd om het record moet ze enkel Katharine Hepburn nog laten voorgaan die de prijs viermaal won.

Judas And The Black Messiah won de Oscar voor Beste Acteur in een Bijrol voor Daniel Kaluuya. Hoe die het gedaan heeft, kunnen we binnenkort eindelijk bekijken vanuit onze huiskamer. De film komt bij ons binnenkort rechtstreeks op VOD, vanaf 28 april op op onder andere iTunes en Google Play en vanaf 12 mei bij Telenet en Proximus. De militante film gaat over Fred Hampton, de charismatische leider van de Black Panthers. De straatcrimineel William O’Neal wordt ingehuurd om te infiltreren in de partij en zo kostbare informatie over Hampton en zijn plannen door te spelen aan de autoriteiten. De prijs voor Originele Song ging ook naar Judas And The Black Messiah. Zangeres H.E.R. kwam de prijs in ontvangst nemen voor haar nummer Fight For You.

Thematisch sluit Two Distant Strangers, de winnaar van de Beste Kortfilm en te zien op Netflix, perfect aan bij de voorgaande. De film van 32 minuten gaat over een striptekenaar die in een tijdlus terecht komt waardoor hij iedere dag opnieuw de confrontatie met een agent moet aangaan.

De winnaar van de Beste Korte Animatiefilm was trouwens If Anything Happens, I Love You, een mooie film van 12 minuten over rouw, eveneens te zien op Netflix. Waar de eerste kortfilm politiegeweld aanklaagt, doet de tweede dat met de vele schietpartijen op school. Overigens, ook de winnaar van de Beste Documentaire My Octopus Teacher is op Netflix te bekijken.

Bij de animatiefilm won Soul, te zien op Disney+. De film leverde regisseur Pete Doctor al zijn derde Oscar op, na ook al het winnen voor Inside Out (2016) en Up (2010). De film won het daarmee van de underdog Wolfwalkers (AppleTV+) die dit seizoen ook al wat prijzen wegkaapte.

Soul won trouwens ook de Oscar voor Beste Soundtrack en die prijs was voor Trent Reznor, Atticus Ross en Jon Batiste. De film vertelt een existentieel verhaal over complexe emoties. Het verhaal vertrekt bij Joe, een muziekleerkracht die droomt van een bestaan als jazzmuzikant. Wanneer hij onverwacht komt te overlijden komt hij in een zielswereld terecht waarin hij ontdekt dat hij zijn leven lang niet ten volle benut heeft. Samen met 22 – een zieltje op zoek naar haar passie in het leven – probeert Joe de weg naar het leven terug te vinden.

De Belgische tint

Het was voor ons Belgen vooral uitkijken naar hoe Sound Of Metal het zou doen. Die film werd geproduceerd door de Amerikaanse tak van het Belgische productiehuis Caviar. Sound Of Metal kreeg zes nominaties en zorgde daarmee voor een Belgische primeur. De film over een metaldrummer die langzaam doof wordt won de prijzen voor Beste Montage en voor Beste Geluid en is gewoon te bekijken via Amazon Prime.

Het was ook patriottistisch uitkijken naar de categorie Best International Feature omdat er twee films genomineerd waren, waar een Belg in te zien is. Uit Tunesië kwam The Man Who Sold His Skin, met Koen De Bouw in een belangrijke rol. In Quo Vadis, Aida? uit Bosnië-Herzegovina is Johan Heldenbergh te zien. Wie deze laatste wil zien, kan dat trouwens binnenkort (1 mei) vanuit zijn eigen zetel op het MOOOV-festival dat dit jaar digitaal doorgaat. De gedoodverfde winnaar hier was Another Round van Thomas Vinterberg, bij ons ultrakort in de zalen verschenen als Druk, net voor onze cinema’s de deuren moesten sluiten. Vinterberg gaf een aangrijpende speech en droeg de film en de prijs op aan zijn dochter Ida. Ze had moeten meespelen in de prent, maar overleed in 2019 in een auto-ongeval op de Belgische snelwegen toen het filmen pas vier dagen eerder begonnen was.

Weetjes

  • Tenet werd beloond voor zijn durf om als blockbuster tijdens een pandemie toch in de zalen te verschijnen. De film van Christopher Nolan won de Oscar voor Visual Effects.
  • Ma Rainey’s Black Bottom won de prijzen voor Make Up and Hairstyling en voor Costume Design. De winnares voor Costume Design was Ann Roth, met haar 89 jaar de oudste Oscarwinnares ooit. Ze was niet aanwezig op de ceremonie.
  • Opvallend was dat Chadwick Boseman die als de gedoodverfde winnaar gezien werd voor de prijs Beste Acteur niet postuum beloond werd voor zijn rol in Ma Rainey’s Black Bottom. De 83-jarige Anthony Hopkins kreeg de prijs voor zijn rol van vader met dementie in The Father. Het was zijn zesde nominatie en zijn tweede Oscar, sinds The Silence Of The Lambs in 1992. Hij was niet aanwezig op de ceremonie.
    .
  • Glenn Close was genomineerd als Actrice in een Beste Bijrol in de film Hillbilly Elegy. Het was haar achtste nominatie voor een Oscar, maar ze won nog nooit.
  • Hoewel ze geen van de allergrootste prijzen wisten te winnen gaat Netflix aan de haal met 7 Oscars. Dat is het grootste aantal van alle studio’s en streamingdiensten die dit jaar genomineerd werden. Ze wonnen er twee voor Mank, twee voor Ma Rainey’s Black Bottom en dan nog de prijzen voor de kortfilms en de documentaire.
  • Het is al vier jaar geleden dat een film nog eens meer dan vier Oscars won. Toen won La La Land er zes.

Alle winnaars kan je hier nakijken.

Meer
Lees meer...