‘De Slimste Mens ter Wereld’: Wie is Toby Alderweireld en waar kan je hem van kennen?

Toby Alderweireld is een van de grootste namen van het 21ste seizoen van De Slimste Mens ter Wereld. Zelfs wie geen voetbalkenner is, heeft de naam zeker al wel eens horen vallen. Maar voor wie een opfrissing nodig heeft, stellen we Toby Alderweireld toch nog graag aan je voor.

Vanavond gaat de derde week van De Slimste Mens ter Wereld van start. Daarin zullen Soundos El Ahmadi en Maureen Vanherberghen het gezelschap krijgen van niemand minder dan Toby Alderweireld.

Toby Alderweireld

Toby Alderweireld begon op vijfjarige leeftijd met voetballen. Hij speelde toen bij Germinal Ekeren, wat in 1999 fuseerde met Beerschot VAC tot Germinal Beerschot Antwerpen. Alderweireld speelde bij de ploeg tot 2004 en werd in die tijd ook actief als Belgisch jeugdinternational. In 2004 maakte Alderweireld de overstap naar de Nederlandse ploeg Ajax, waar hij vanaf 2008 bij het A-team speelde en in 2009 zijn debuut maakte.

In 2013 werd Alderweireld voor 7 miljoen euro verkocht aan Atlético Madrid, waar hij samen met Thibaut Courtois speelde. Uiteindelijk speelde Alderweireld maar 22 matchen voor Atlético Madrid, voor hij werd uitgeleend aan Southampton in 2014. In 2015 maakte hij definitief de overstap naar de Premier League waar hij zes seizoenen lang speelde bij Tottenham Hotspur.

Toen Alderweireld merkte dat hij geen toekomst meer had bij de Spurs trok hij naar Al-Duhail in Qatar. Hij won met de ploeg de Emir of Qatar Cup, maar na één seizoen hield hij het alweer voor bekeken. Zo belandde Alderweireld in 2022 terug in zijn thuisland en zelfs in zijn thuisstad Antwerpen. Sinds vorig seizoen speelt hij bij Royal Antwerp FC, dat dankzij een doelpunt van Alderweireld de landstitel in ontvangst mocht nemen.

Rode Duivel

In 2009 werd Toby Alderweireld voor de eerste keer opgeroepen voor het Belgische voetbalelftal. Zijn eerste wedstrijd was tegen Chili in de Kirin Cup in Japan. De Rode Duivels moesten dit toernooi verlaten met een gelijkspel en een verlies, maar Alderweireld maakte wel een goede indruk waardoor hij sindsdien een vaste waarde werd in de verdediging van de gouden generatie van de Rode Duivels.

Eerder dit jaar liet Toby Alderweireld echter weten dat hij naar bijna 14 jaar stopt als Rode Duivel. Hij wil meer tijd kunnen maken voor zijn gezin, waardoor hij een einde maakte aan z’n interlandcarrière. In totaal speelde Alderweireld 127 matchen voor de Rode Duivels, waarin hij – als verdediger – vijf keer kon scoren.

De Slimste Mens ter Wereld is elke maandag tot en met donderdag te zien op Play4 en online via GoPlay.

Meer
Lees meer...