De verschrikkelijke handel in de lori, het dier dat Lady Gaga beet 

Lady Gaga werd onlangs gebeten door een plompe lori, een halfaap. Dat gebeurde tijdens de opnames van een videoclip. Het incident brengt de verschrikkelijke handel in de diertjes weer onder de aandacht.

De halfapen leven in oerwouden in Azië, waar ze illegaal worden gevangen en vervolgens via de zwarte markt worden verhandeld. Ze zijn erg moeilijk te kweken in gevangenschap, en daarom is ook het dier dat Lady Gaga gebruikte vermoedelijk illegaal verkregen, zegt experte Anna Nekaris, oprichtster van het Little Fireface Project, een organisatie die zich inzet voor de bedreigde diertjes, aan de gespecialiseerde nieuwssite Mongabay.

Op YouTube staan verscheidene filmpjes waarop de diertjes erg schattig lijken, maar dat is misleidend. De plompe lori is namelijk het enige zoogdier met een giftige beet, waardoor de tanden van de diertjes vaak worden getrokken voor ze bij mensen terechtkomen. Dat is erg slecht voor hun gezondheid en kan zelfs leiden tot een trage, pijnlijke dood, vaak al voor de diertjes kunnen worden verkocht. Volgens de dierenrechtenorganisatie International Animal Rescue (IAR) sterven zo zelfs meer dan de helft van de diertjes voor ze kunnen worden verhandeld. Bovendien weten gevangen lori’s doorgaans niet hoe ze zich moeten wassen, waardoor ze vaak helemaal onder de urine en uitwerpselen zitten.

Het gif van de dieren is normaal niet dodelijk voor mensen, hoewel het bij personen die gevoelig zijn voor gif wel kan leiden tot een anafylactische shock of zelfs de dood, zegt Nekaris. “Veel dergelijke gevallen zijn anekdotisch, aangezien een gebeten persoon nooit de aandrang voelde daarover te publiceren in een medisch blad. Maar in bijna alle gebieden waar ik lori’s heb bestudeerd, circuleren verhalen dat mensen zijn gestorven of door de beet lichaamsdelen zijn verloren, bijvoorbeeld een vinger of een halve arm. In het beste geval hebben de wonden weken nodig om te genezen.”

Oproep

Na het incident met Lady Gaga roept International Animal Rescue Lady Gaga en andere celebrity’s nog op geen wilde dieren meer te gebruiken als attributen. “Het is niet cool of snugger om wilde dieren op een dergelijke manier uit te buiten, en echt talent hoeft geen dieren te gebruiken of te misbruiken om succesvol te zijn”, luidt het.

getty
getty

“De Javaanse plompe lori is een van de 25 meest bedreigde primaten ter wereld”, zegt de IAR nog. Een bekende persoon als Lady Gaga kan haar status gebruiken om dierenwelzijn en -bescherming onder de aandacht te brengen, in de plaats van een bedreigde soort te gebruiken als niets meer dan een attribuut, luidt het. In de clip wou Gaga naast de lori ook een kleine kangoeroe en een geit laten aanrukken. 

In september veroorzaakte ook popster Rihanna ophef door een foto van zichzelf met een plompe lori online te zetten. Het leidde tot de arrestatie van de twee handelaars die in het bezit waren van het dier.

Hulp

Maar er is ook goed nieuws. In het Indonesische Bogor verzorgt een opvangcentrum meer dan 200 in beslag genomen lori’s. Na de behandeling worden ze opnieuw vrijgelaten in hun natuurlijke omgeving.

getty
getty
getty
getty
getty
getty
Meer
Lees meer...