Derde prik van Pfizer lijkt onvermijdelijk – zes maanden na inenting flinke daling effectiviteit

Pfizer gaat om toestemming vragen bij de Europese gezondheidsinstanties voor een derde prik van z’n coronavirusvaccin. Er is immers volgens het bedrijf bewijs voor een groter risico op herinfectie zes maanden na inenting.

Waarom is dit belangrijk?

De komende twee jaar is België verzekerd van 23 miljoen extra dosissen van het coronavaccin van Pfizer en BioNTech. Een derde boosterdosis genereert antilichaamniveaus die vijf tot tien keer hoger zijn dan na de tweede dosis.

Het Amerikaanse farmaceutische bedrijf en zijn Duitse partner BioNTech zijn begonnen met het ontwerpen van een versie van hun vaccin, specifiek om de zeer besmettelijke Delta-variant te bestrijden, zei Mikael Dolsten, de Chief Scientific Officer van Pfizer. De bedrijven denken echter niet dat ze de al geleverde of in de maak zijnde huidige versie van hun vaccin moeten te vervangen.

Pfizer is van plan om de Europese en Amerikaanse regelgevers te vragen om binnen de maand een boosterdosis van zijn Covid-19-vaccin goed te keuren. De aankondiging is gebaseerd op bewijs van een groter risico op herinfectie zes maanden na inenting en vanwege de verspreiding van de zeer besmettelijke Delta-variant van het coronavirus.

Daling effectiviteit in Israël

Dolsten zei dat de recent gemelde daling in de effectiviteit van het vaccin in Israël voornamelijk te wijten was aan infecties bij mensen die in januari of februari zijn gevaccineerd. Het ministerie van Volksgezondheid van het land zei dat de effectiviteit van vaccins bij het voorkomen van zowel infectie als symptomatische ziekte in juni is gedaald tot 64 procent.

“Het Pfizer-vaccin is zeer actief tegen de Delta-variant”, zei Dolsten in een interview. “Maar na zes maanden”, zei hij, “is er waarschijnlijk het risico op herinfectie omdat antilichamen, zoals voorspeld, afnemen”.

Pfizer heeft donderdag niet de volledige set Israëlische gegevens vrijgegeven, maar zei dat deze snel zouden worden gepubliceerd. Dolsten benadrukte dat gegevens uit Israël en Groot-Brittannië suggereren dat het vaccin zelfs bij afnemende antilichaamniveaus voor ongeveer 95 procent effectief blijft tegen ernstige ziekten en ziekenhuisopname.

23 miljoen dosissen voor België

Dolsten zei dat vroege gegevens uit eigen onderzoeken van het bedrijf aantonen dat een derde boosterdosis antilichaamniveaus genereert die vijf tot tien keer hoger zijn dan na de tweede dosis, wat suggereert dat een derde dosis veelbelovende bescherming zal bieden.

Hij zei dat meerdere landen in Europa en elders Pfizer al hebben benaderd om boosterdoses te bespreken. De Europese Commissie sloot onlangs een nieuw contract met Pfizer en BioNTech voor de aankoop van nog eens 900 miljoen doses van hun coronavaccin. Die worden geleverd in de periode 2021-2023. Het contract voorziet ook in een optie om nog eens tot 900 miljoen extra doses van het vaccin te bestellen. De komende twee jaar is België verzekerd van 23 miljoen extra dosissen van het coronavaccin van Pfizer en BioNTech.

Lees meer: Vaccinatietopper Israël voert moeizame strijd tegen Deltavariant

Lees meer: Waarom we nog niet van het coronavirus af zijn

Meer
Lees meer...