Dermagne pleit voor legalisering cannabis: “Dan kan de staat er ook accijnzen op heffen”

Minister van Economie Pierre-Yves Dermagne (PS) houdt in twee kranteninterviews een pleidooi voor de legalisering van cannabis.

In het nieuws: Een media-offensief van Pierre-Yves Dermagne, een van de vicepremiers in de Vivaldi-regering, over cannabis, in de kranten L’Avenir en De Morgen. Hij pleit niet alleen voor een depenalisering van gebruikers, maar ook voor de legalisering van de handel.

Geciteerd:

  • “Het heeft geen zin om mensen te blijven vervolgen, arresteren en opsluiten in zaken rond het gebruik of de verkoop van cannabis. Cannabis moet gewoon worden gelegaliseerd en de verkoop ervan moet worden georganiseerd, zoals Duitsland nu aan het beslissen is”.
  • “We moeten legaliseren om de teelt en de verkoop te kunnen organiseren. Om er ook inkomsten voor de staat uit te halen. In België zou je uitkomen rond 660 miljoen per jaar, onder meer via accijnzen zoals op alcohol en tabak. Geld dat kan dienen voor de politie, justitie en preventie.”

Duits voorbeeld

Uitgezoomd: In Duitsland heeft de regering van Olaf Scholz, bestaande uit socialisten, groenen en liberalen, zojuist een verdere stap gezet in de legalisering van recreatieve cannabis, via zogeheten cannabis social clubs.

Voor een goed begrip: Dermagne beklemtoont dat hij cannabis niet wil promoten en hij wel degelijk gevoelig is voor de gezondheidsrisico’s. Maar de staat moet dat op een pragmatische manier aanpakken en verkoop ervan omkaderen, zodat de inkomsten niet meer naar het misdaadmilieu vloeien, de politie ontlast wordt en de staat er belastingen op kan heffen, is zijn stelling. “Het is een kwestie van gezond verstand”, zegt hij in De Morgen.

Uitgezoomd: Uit cijfers van de Verenigde Naties blijkt dat cannabis wereldwijd in opmars is, met ruim 200 miljoen gebruikers. Bij een algemene legalisering zou die big business niet meer in de schemerzone, maar in het daglicht kunnen opereren. Afrika wordt getipt als hofleverancier voor een snel ontwikkelende cannabisindustrie.

Meer
Lees meer...