Deze 13 ‘vreemde’ hondentrekjes zijn perfect verklaarbaar: een expert legt het aan ons uit

In rondjes lopen, aan de achterkant van hun soortgenootjes snuffelen en je been berijden alsof hun leven er van afhangt, we maken wat mee met onze viervoeters. En hoewel je waarschijnlijk al zélf hebt uitgelegd waarom Snoopy de bulldog twee rondjes loopt voor hij zich op ’t tapijt nestelt, vonden wij het hoog tijd om het eens aan de expert te vragen. Gelukkig is Hilde Quisquater, ooit nog de hondenfluisteraar op VTM, er om op al onze vragen te antwoorden. 

1. Achter hun eigen staart hollen … en ‘m nooit te pakken krijgen

Giphy

Dit moet zowat het meest herkenbare gedrag van een hond zijn: je pooch die achter zichzelf aanholt en maar niet snapt dat er niks te vangen valt. Volgens Quisquater kan een rondjeslopende hond verschillende oorzaken hebben. Meestal onschuldig: je hond speelt gewoon. “Maar het kan ook een teken van pijn of wormen zijn. In een flink stuk van de gevallen is het neurotisch. Dan ondervindt je hond te veel druk en krijgt hij te weinig beweging, wat tot de herhaling leidt”, zegt ze aan newsmonkey.

2. Aan ‘hun mens’ likken

Giphy

In scherp contrast tot wat je zou denken is een hond die je gezicht beslobberd met z’n tong géén teken van affectie. “Een hond die je regelmatig in het gezicht likt, geeft je een teken van dominantie”, zegt Quisquater. “Ze tonen daarmee dat ze vinden dat zij betere beslissingen kunnen nemen.” Korte likjes zijn dan weer een teken van onderdanigheid “maar dat merk je ook aan hun houding”, zegt ze nog.

3. Hun kopje scheef houden en vragend kijken

Giphy

Dit is een oprecht teken van interesse, zegt de hondenfluisteraar. “Het is een teken dat ze zich heel hard aan het concentreren zijn. De kans is het grootst dat ze dat doen naar een mens of ander levend object.” Als je hond naar de tv kijkt, is dat dus daar aan te wijten. Eigenlijk vindt ie je dus minder interessant dan de tv. Meer bewegen, is ons advies.

4. Hun uitwerpselen besnuffelen … en opeten

Giphy

Ok, over deze gewoonte van sommige viervoeters zijn we zelf niet zo superenthousiast, maar ’t is duidelijk toch een herkenbare. En wij zijn wel verrast over de commentaar van Quisquater. “Cru gesteld, mensen geven heel slecht eten aan hun honden. Korrels, da’s eigenlijk junk food, net goed genoeg om te overleven, maar heel slecht verteerbaar. Dus, als dat door het systeem van je hond is gegaan, ruikt wat er uit komt voor een hond nog steeds naar eten. Geef je hond vers vlees en dan zal hij waarschijnlijk z’n uitwerpselen niet meer opeten.”

5. Je been berijden. Of dat van je buurvrouw. Of de sofa

Giphy
Tja, ’t is altijd een beetje genant als je je hond aan je schoonmoeder introduceert en die begint meteen op een been te rijden. Wij denken dat een hond gewoon ‘goesting’ heeft, en Hilde beaamt dat. “Dit kan willen zeggen dat een teefje loops is, dan kan ze dat gedrag zeker tonen. Maar als het gedrag blijft duren, dan wijst het op een nood voor dominantie. Dat is een rode vlag en dan zoeken baasjes beter advies.”

6. Rondjes lopen voor ze zich op de mat installeren

Giphy
Net zoals wij ons kunnen installeren in een zetel, moet onze hond altijd even ronddrentelen voor hij zich op dat specifieke stukje mat neerzet. Waar dient dat in vredesnaam voor? Is het gewoon gemak? Nee, eigenlijk is het pure evolutie. “Da’s gedrag dat nog uit de oertijd stamt”, vertelt Hilde. “In de oertijd leefden hondachtigen op grasland. Ze zetten zich dan in de bescherming van het hoge gras, maar liepen wel eerst een stukje plat om op te zitten.” Alleen hebben wij een heel dunne mat, een beetje zielig voor dat oerinstinct. Oeps.

7. Snuffelen aan het gat van een andere hond

Giphy
Tja, als je het berijden van je benen al vreemd vindt, dan is het extra raar om zien dat bijna alle honden wel eens aan de poep van hun soortgenoten snuffelen. Quisquater laat ons weten dat dat vooral te maken heeft met geur. Voor honden ruikt zo’n achterste niet speciaal slecht, maar het geeft wel veel cruciale informatie, een beetje zoals een paspoort. Zo komen honden over elkaar te weten of ze loops zijn, al een puppy hebben gehad en dergelijke meer. Keihandig!

8. Een bellyrub vragen en dan met hun achterpootjes stampen <3

Giphy
Je zou denken dat je liefste schat gewoon met je voeten aan het spelen is als ze zich uitstrekken voor aaikes en dan met hun achterpoten schoppen, maar dit is eigenlijk pure biologie. “Als je hond dat doet elke keer als je ‘m op een bepaalde plaats aait, dan is dat puur omdat je op een zenuwbaan zit. Dat wil niet zeggen dat ie het niet leuk vindt.”

9. Gras wegstampen nadat ze een grote boodschap hebben gedaan

Giphy
Grote boodschap gedaan? Dan moeten ze dat bedekken met gras. Tenminste, dat is wat wij altijd dachten. Maar Hilde Quisquater is het daar niet mee eens. “Dat is inderdaad een gangbare theorie, maar een andere, waar ik meer achter sta, is dat ze eigenlijk net aankondigen dat ze iets ‘gedropt’ hebben. Het gebeurt ook veel vaker bij hooggeplaatste honden, dus dat ondersteund die theorie.” In essentie zegt je hond dus tegen z’n soortgenoten: “Check mij, dit is van mij. Blijf eraf!

10. ‘Sleetjerijden’. Jullie weten exact wat we bedoelen

Giphy
Als je je hond ziet sleetjerijden over een tapijt of ruwe grond, dan ga je best toch eens naar de dierenarts, zegt Quisquater. “Een hond die met z’n achterste over harde ondergrond schuurt kan gewoon even jeuk hebben, maar als ze het vaker doen, kan het een teken zijn van verstopte anaalklieren. Dat jeukt en dus krabben ze op die manier. Maar zo kan hun achterste openliggen, en dat wil je vermijden.” Een retourtje naar de dierenarts dus, en ook het eetpatroon van je hond aanpassen, is aangewezen. “Beter geen droge korrels, maar vers vlees”, aldus de hondenexperte.

11. Blaffen om je te verwelkomen. Of weg te jagen. Of … nuja

Giphy
Het is hoe we honden eigenlijk al van kindsaf identificeren: ze blaffen. Maar waarom eigenlijk? “Omdat ze opgewonden zijn. Blij of ontevreden, dat maakt niet uit, het is een teken dat de adrenaline door hun lijf rusht.” Heb je een hond die bij het minste geringste blaft (zoals een hond die rechtspringt en er voor gaat als de deurbel gaat) dan passeer je toch best ook eens bij een expert, want da’s niet gezond, zegt Quisquater. Hoewel het dus het meest natuurlijke gedrag ter wereld lijkt, is dat niet noodzakelijk zo.

12. Kauwen op een bot

Giphy
Het tegenovergestelde is een hond die op een bot kauwt: da’s kalmerend. Nadat honden een prooi gevangen hebben, hebben ze te veel adrenaline en dus moeten ze kalmeren. Op een bot kauwen geeft de monotone herhaling die daar geschikt voor is. Ze worden er rustig van en ze zoeken die rust ook heel specifiek op.

13. Graven like there is no tomorrow

Giphy

Alle honden doen het, al is het ene ras er beter in dan het andere, maar waar komt het eigenlijk vandaan? Graven doen honden omdat het in hun genetica zit, maar de precieze oorzaak, daar is het graven naar. “Het is deels om te jagen”, vertelt Quisquater, “maar ook gewoon om te spelen, of om iets weg te steken dat ze niet willen delen. Heel normaal gedrag dus.” Wij proberen maar niet te veel na te denken over wat onze huisdieren over onze gedragingen denken.

Overigens heeft Hilde nog één laatste tip voor alle dog-lovers, eigenaars en mensen die er over denken om een blije viervoeter in huis te halen. “Een hond heeft, gemiddeld, één uur lichaamsbeweging per dag nodig. Voor sommige honden is dat drie uur per dag. Denk dus goed na voor je er een in huis haalt, want om ze gelukkig te houden, daar kruipt wat tijd in.” Boodschap begrepen, wij zetten een stapje in de wereld.

Meer
Lees meer...