Deze 15 typisch Spaanse gerechten zijn ideaal voor een gezellig avondje met vrienden

Wat is er in de zomer heerlijker dan een gezellig avondje met vrienden en veel lekker eten? De temperaturen zijn deze vakantiemaanden nog niet zo geweldig geweest. Maar laat ons wat Spaanse gerechtjes op tafel toveren om zo de zuiderse sfeer toch in huis (of naar het terras) te brengen. Deze 15 typisch Spaanse gerechten zijn zeker de moeite waard:

1. Begin je gezellig etentje met typisch Spaanse tapashapjes, zoals croquetas

Deze kroketjes kunnen gevuld zijn met heel uiteenlopende ingrediënten, van ham of vis tot champignons of kaas. Hier vind je een recept voor croquetas met 2 zéér Spaanse producten: manchego en serranoham.

2. … patatas bravas

Deze gefrituurde aardappelblokjes eet je met een (meestal) pikant tomatensausje en/of knoflooksaus. Houd je niet zo van frituren? Dan kan je zeker dit recept eens uitproberen: ovenaardappelen met een heerlijke, Spaanse dip.

3. … Spaanse olijven …

Hoewel veel mensen olijven vaak associëren met Italië, zijn ze ook een typisch Spaans product, zoals deze krui­di­ge, groe­ne olij­ven op An­dal­us­i­sche wij­ze.

4. … een stukje manchegokaas …

Deze Spaanse kaas wordt gemaakt van schapenmelk en mag zeker niet ontbreken op een tapasbordje. Maar je kan er ook creatief mee zijn en bijvoorbeeld een prikker met man­chego en ge­ma­ri­neer­de biet maken.

5. … en heerlijke serranoham

Ook met deze Spaanse ham kan je eens iets anders uitproberen, zoals deze kleine serranohampakketjes met peer en manchego.

6. Ook pinchos zijn lekkere broodhapjes die ideaal zijn bij het aperitief

Je kan de broodjes beleggen met wat je maar wil. Hier vind je een recept voor pinchos met makreel.

7. Of wat dacht je van deze empanada’s?

Empanada’s zijn Spaanse deegwaren gevuld met bijvoorbeeld vlees of vis. De hapjes worden gefrituurd of (in de oven) gebakken. Natuurlijk heb je ook vegetarische versies, zoals deze empanada met vegagehakt.

8. Bij het aperitief hoort natuurlijk ook een fris drankje: sangria, baby!

Heerlijk zuiders en verfrissend, maar toch ook een béétje gezond met al dat fruit erin ;-). Hier vind je een heel snel en gemakkelijk receptje.

9. Heb je soepliefhebbers in je vriendengroep? Dan zullen ze heerlijk smullen van gazpacho

Gazpacho is een koud soepje dat ideaal is voor op een warme zomerdag. Als je veel vrienden over de vloer hebt, is het heel leuk om de soep te serveren in borrelglaasjes.

10. En heb je tortilla al eens geprobeerd?

Spaanse tortilla is een omelet gemaakt van eieren, aardappels en olijfolie. Dat is het gerecht in zijn puurste vorm. Maar je kan natuurlijk nog heel wat andere ingrediënten toevoegen, zoals asperges.

11. De echte vleeseters kan je albondigas voorschotelen

Dat zijn balletjes in tomatensaus op z’n Spaans. Meestal hebben ze een pikante toets doordat er rode peper in de saus zit. Het recept voor deze lekkernij vind je hier.

12. Terwijl je voor de visfanaten pulpo a la gallega kan klaarmaken

Pulpo a la gallega is een typisch Spaans gerecht waarbij de tentakels van een inktvis gekookt en gekruid worden. Voor wie dit iets te luguber klinkt, zijn calamares misschien een beter alternatief.

13. Maar als niemand kan kiezen tussen vlees of vis, dan is paella uiteraard de beste oplossing

Niets Spaanser dan een echte paella. Het is een goede mix van vlees en vis. Voor ieder wat wils dus ;-). Ontdek hier hoe je snel de lekkerste paella op tafel tovert.

14. Ook op vlak van desserts kan je in de Spaanse keuken geweldige ideetjes opdoen, zoals deze crema catalana

Dit Catalaans dessertje is ontzettend lekker en kan je vergelijken met de Franse crème brûlée. Vooral het krokante suikerlaagje, de kaneel en de citroenschil zorgen voor een extra touch bij dit gerecht. Bovendien is het geen rocket science.

15. … of, last but not least: churros

Deze heerlijke deegwaren worden ook wel eens de Spaanse donuts genoemd. Je hebt ze in allerlei vormen en maten en ook de toppings kunnen fameus verschillen. Deze churros met kaneel moet je zeker eens proberen. Je kan ze trouwens ook in de oven maken, als je geen friteuse in huis hebt.

Je Spaanse avond kan niet meer stuk met deze gerechtjes. Wil je graag nog meer inspiratie opdoen? Surf dan naar de website van Albert Heijn en verras je vrienden met de beste gerechten uit España.

Meer
Lees meer...