Is het nu al seizoen of is het beste er al af? Moet je mosselen in melk koken om ze dikker te maken? Moeten wie die gesloten mosselen best in de kom laten. Over mosselen is al veel gezegd… en heel vaak verkeerd. Tot nu! Voilà, zo kan je die onwaarheden samen met de schelpen in de vuilbak kan kieperen. Yum!
1. Maanden met een ‘r’
Mosselen eet je alleen in maanden met een ‘r’, dat is een eeuwenoud principe waar de ‘echte’ mosseleter zich aan houdt. Maar is het eigenlijk nog wel relevant? Nee, je kan mosselen het hele jaar door eten, behalve in de lente, wanneer ze zich voortplanten. De ‘r’-regel verwees vooral naar maanden dat het net iets kouder was, en de beestjes dus makkelijker te houden waren.
2. De zilveren lepel
Ken je deze? Een zilveren lepel bij je mosselen leggen om slikmosselen te detecteren. Pardon? Mocht je niet weten wat een slikmossel is: zo’n mossel zuigt zand naar binnen tijdens z’n leven en zit dus ook helemaal vol met het goedje. Niet ideaal als die opengaat in je pan. Maar een zilveren lepel zou zwart kleuren als er een mossel inzit die vol met zand zit. Dat gebeurt uiteraard helemaal niet, je neemt best gewoon elke mossel even vast voor je ze in de pan mikt. Dan voel je meteen aan het gewicht dat er iets niet juist zit, en haal je die er gewoon uit.
3. Melk is goed voor elk
Worden je mosselen dikker (en dus smakelijker, zie ook hieronder) van ze in melk te laten weken? Nope, helemaal niet, integendeel. Mosselen nemen enkel zeewater op, geen melk. Maar melk wordt wel snel zuur, en als je je mosselen daarin laat weken, mag je die ook meteen weggooien. Laat dus toch maar zo.
4. Te kort gekookte mosselen
Kan je mosselen te kort koken en word je er dan ziek van? In het kort: nee. Je kan de schaaldieren zelfs perfect rauw eten, al moet je ze dan wel openwrikken met een oestermesje. Mosselen al fresco? Helemaal ok.
5. Grotere = beter
Jumbo, premium of gewoon een mix: eigenlijk zijn de meeste mensen wel op zoek naar de grootste mossel. Maar een grote schelp staat niet gelijk aan een grote inhoud. En het is zeker niet zo dat een grotere mossel beter smaakt. Eén van de soorten die de grootste schelpen produceren, de hangcultuurmosselen, zijn ook niet noodzakelijk de beste. Hoe je ze klaarmaakt is dan wel weer belangrijk.
6. De dikmaker
Maken mosselen dik? Helemaal niet, al helpt het niet als je er natuurlijk een stapel frietjes en mosselsaus bij eet. Op zich zijn mosselen wel heel gezond, want ze geven je evenveel eiwitten en proteïnen als vlees, maar aan 25% van de calorieën. Niet doen als je allergisch bent, maar anders laat je je dus maar gaan.
7. Witte en oranje mosselen
Waarom zijn sommige mosselen wit en andere oranje? Een populaire theorie is dat de witte mosselen mannetjes zijn, en de oranje vrouwtjes. Helemaal niet waar natuurlijk. Witte en oranje mosselen, da’s een beetje zoals met huidskleur: er zit een heel klein DNA-verschil in. Verder zegt het niets over sekse en smaken ze hetzelfde.
8. Gesloten mosselen
En voor de laatste keer: je kan gesloten mosselen gewoon openpriegelen en opeten. Je wordt er niet ziek van, het zijn gewoon mosselen die een sterke sluitspier hebben. Niks aan de hand dus, integendeel, ze bevatten vaak extra veel vlees.